De engelen van de Apocalyps

Eduardo Spohr geeft (aarts-)engelen een eigen leven in De engelen van de Apocalyps.

De faam van de aartsengelen in de christelijke wereld is groot. Gabriël, die Maria de boodschap brengt dat zij de Verlosser zal baren, is ondanks zijn louter dienende functie, een belangrijk ‘figuur’ in het Nieuwe Testament. Toch spelen de aartsengelen kwantitatief een geringe rol in de Bijbel; slechts een enkele keer worden ze genoemd. Er is daardoor voldoende ruimte om hen een eigen leven te laten leiden. Dat is precies wat de Braziliaanse auteur Eduardo Spohr heeft gedaan in De engelen van de Apocalyps.

Van het Babylonische rijk tot middeleeuws Engeland

De lezer volgt de afvallige engel Ablon die op aarde probeert te ontsnappen aan zijn hemelse en helse achtervolgers. In het heden leeft hij in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro. Wat Historiën.nl in de roman aanspreekt, is dat Ablon ook zijn vleugels uitsloeg in het aardse verleden. Zo verijdelt hij dat de bijbelse koning Nimrod een jonge tovenares doodt; wandelt hij voor de geboorte van Jezus Christus door China. Kort daarna raakt hij in Rome gewond, maar na zijn eeuwenlange herstel staat Ablon weer zijn mannetje in middeleeuws Engeland. De tijdperken en verre streken zijn echter meer achtergrond dan dat zij daadwerkelijk bepalend zijn voor het verhaal. Wel blijkt juist uit het reisverslag vanuit China dat Eduardo Spohr vlot verhalen kan vertellen.

Duizenden doden Apocalyps

In de passages die zich in hel en  hemel afspelen, wordt de vaart in het verhaal geremd door de aandacht voor de karakters van engelen en demonen, zonder dat dit overigens tot echte diepgang van personages leidt. Spohr schuwt daarbij niet de herhaling. Misschien heeft hij niet alleen in onderwerp maar ook in stijl een bijbels verhaal willen creëren. Het is in ieder geval een groots verhaal. Duizenden doden vallen tijdens de Apocalyps onder de engelen, nadat de mensheid ook al op het randje van de afgrond balanceert. Helaas krijgen de gevechten niet die beleving en spanning die bijvoorbeeld Bernard Cornwell wel kan opwekken.

Eduardo Spohr

De engelen van de Apocalyps

(Amsterdam 2011)
ISBN 9789024533671, € 19,95
586 pagina’s met een woordenlijst en tijdstabel
Uitgeverij Luitingh
http://www.boekenwereld.com/

[bol_product_links block_id=”bol_5931cd0953e68_selected-products” products=”1001004011270695″ name=”Engelen van de apocalyps” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FF9C38″ border_color=”D21C00″ width=”200″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Leon Mijderwijk

Leon Mijderwijk (1975) studeerde voor Leraar Geschiedenis 2e graads aan de HU en deeltijd Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Zijn aandacht gaat uit naar de vroege middeleeuwen, in het bijzonder van Engeland. Hij schreef artikelen en recensies voor Westerheem, Archeologie Magazine, So British & Irish, Muntkoerier en Filatelie. Leon is redactiemedewerker van het Detectormagazine en Historiën-redacteur. Hij onderhoudt contact met diverse uitgeverijen, archeologen en historici.

More Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!