De Germanen en het christendom

De Germanen en het christendom biedt een helder overzicht van de geschiedenis van de Kerk in West-Europa in de vijfde t/m zevende eeuw.

germanen en het christendom
In het voorwoord geeft auteur Pierre Trouillez al aan dat het een vervolg is op zijn Van Petrus tot Constantijn. De eerste christenen (2002) en Bevrijd en gebonden. De Kerk van Constantijn 4de – 5de eeuw (2006). Het boek over de ‘overgangsperiode’ van oudheid naar middeleeuwen staat echter volledig op zich.

Pausen

In tien hoofdstukken laat Trouillez een Kerk zien die volop in ontwikkeling is, ondanks de grote druk op het ‘brandpunt’ Rome. Rome had te maken met Germaanse invallen, niettemin wisten de pausen de vooraanstaande rol van de Kerk in het westen te blijven spelen. De kerken in het westen van Europa waren relatief jong en, anders dan in het oosten, aanvaarden de bisschoppen de suprematie van Rome. Krachtige pausen als Leo de Grote en Gregorius de Grote wisten deze vooraanstaande positie te bestendigen. Een van de belangrijke taken was om de Germanen te bekeren tot het katholieke geloof. Niet dat zij allen nog heidenen waren; nee, zij waren arianen: christenen die een andere gedachte hadden over de Heilige Drie-eenheid. Niet alleen dit theologisch verschil, maar vooral ook het behoud van de volksidentiteit zal voor de Germanen een drijfveer zijn geweest om vast te houden aan het arianisme.

Regionale ontwikkeling

Dat van regio tot regio de ontwikkeling een eigen karakter had, geeft Trouillez duidelijk aan. Aan de ontwikkeling van de Kerk in Noord-Afrika, Italië, Visigothisch Spanje en het Frankische Rijk besteedt hij in afzonderlijke hoofdstukken aandacht. In het hoofdstuk ‘Een christenheid zoekt haar weg’ staan de aspecten van het kerkelijk leven centraal, zoals de doop, verkondiging van het woord, de verering van heiligen en armenzorg.

Aan het einde van het boek staan diverse kaarten en bijlagen. De kaarten zijn wisselend van kwaliteit en niet speciaal gemaakt voor de tekst; de koningenlijsten zijn nuttig, maar waarom alleen de Visigothische koningen en de Merovingische dynastie is weergeven en andere niet, is onverklaarbaar. Het notenapparaat is uitgebreid (80 pagina’s) omdat dit niet alleen bestaat uit boekverwijzingen, maar ook uit achtergrondinformatie.

Pierre Trouillez,

De Germanen en het christendom, Een bewogen ontmoeting 5de-7de eeuw

(Leuven 2010)
Davidsfonds Uitgeverij, Uitgeverij Omniboek (exploitatie Nederland)
ISBN 978 90 77942 48 2.

[bol_product_links block_id=”bol_575dbe8ed2f05_selected-products” products=”9200000057137768,1001004002903490″ name=”Christendom” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”200″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Leon Mijderwijk

Leon Mijderwijk (1975) studeerde voor Leraar Geschiedenis 2e graads aan de HU en deeltijd Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Zijn aandacht gaat uit naar de vroege middeleeuwen, in het bijzonder van Engeland. Hij schreef artikelen en recensies voor Westerheem, Archeologie Magazine, So British & Irish, Muntkoerier en Filatelie. Leon is redactiemedewerker van het Detectormagazine en Historiën-redacteur. Hij onderhoudt contact met diverse uitgeverijen, archeologen en historici.

More Posts

2 Reacties op De Germanen en het christendom

  • Koos van Arkel schreef:

    ik zoek dit boek al een poosje. waar is het te krijgen?

  • Leon Mijderwijk schreef:

    Beste Koos,

    Bij Boekwinkeltjes zag ik het ook niet. Vraag het eens na bij uitgeverij OmniBoek. Mogelijk hebben ze zicht op een herdruk.

    Succes met de zoektocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!