De hand van Fatima

In De hand van Fatima vertelt Ildefonso Falcones over muilezeldrijver Hernando die worstelt met zijn afkomst. Als zoon van een christelijke vader wordt hij door de Spaanse morisken met wantrouwen bekeken; voor christenen is hij juist de morisk.

historische roman hand van fatima

Door De hand van Fatima besef je weer eens dat zestiende-eeuws Spanje echt niet alleen met de Hollandse opstandelingen onder aanvoering van Willem van Oranje bezig was. Naast alle andere oorlogen en spanningen met buitenlandse mogendheden, schreeuwde ook de binnenlandse situatie om aandacht. De aanwezigheid van morisken, de nazaten van moslims die eens een groot deel van Spanje bestuurden, was een doorn in het oog van de katholieke koningen.

Morisken

De vrijheid van de morisken wordt danig beknot door discriminerende wetten. In 1568 komen de morisken in verzet; zij hebben genoeg van de vernederingen en de onderdrukking van hun godsdienst.

Nazareeër

De hoofdpersoon Hernando heeft een christelijke vader. Hij is niet de vrucht van een verboden romance tussen een christen en een moslim, maar van een verkrachting. De morisken noemen hem de ‘Nazareeër’. Vooral zijn stiefvader Brahim verafschuwt hem om zijn afkomst. De haat tussen de twee mannen is diepgeworteld. Deze wordt alleen maar dieper als de beeldschone Fatima in hun leven komt.

Ildefonso Falcones
De hand van Fatima
ISBN 978 90 218 0378 4, € 24,95, 944 pagina’s
Uitgeverij Sijthoff

Leon Mijderwijk

Leon Mijderwijk (1975) studeerde voor Leraar Geschiedenis 2e graads aan de HU en deeltijd Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Zijn aandacht gaat uit naar de vroege middeleeuwen, in het bijzonder van Engeland. Hij schreef artikelen en recensies voor Westerheem, Archeologie Magazine, So British & Irish, Muntkoerier en Filatelie. Leon is redactiemedewerker van het Detectormagazine en Historiën-redacteur. Hij onderhoudt contact met diverse uitgeverijen, archeologen en historici.

More Posts

Geef een reactie

Schrijf je in voor TOEN!