De Java Post: een vernieuwend magazine over Nederlands-Indië

De Java Post is een nieuwe website die terugblikt op gebeurtenissen in de geschiedenis van de laatste decennia van Nederlands-Indië. 

De Java Post: een vernieuwend magazine over Nederlands-Indië

Bron: www.javapost.nl

Wat maakt de geschiedenis van Nederlands-Indië zo boeiend? Natuurlijk omdat het land ons rijkdom gaf, en macht. Maar ook omdat we er een oorlog hebben gevochten, hebben geleden, en daarna wanhopig hebben geprobeerd om het te behouden. En misschien vooral omdat we het land voorgoed zijn kwijtgeraakt en er lange tijd daarna een slot op die kist vol koloniale herinneringen heeft gezeten. En dat terwijl er nog zo verschrikkelijk veel vragen onbeantwoord zijn gebleven.

De door de overheid verstrekte subsidies in het kader van het programma Erfgoed van de Oorlog maken de laatste tijd veel goed. Zo werden verschillende collecties eindelijk ontsloten en verschenen meerdere nieuwe studies en websites over thematische onderwerpen. We mogen ook verwachten dat de komende jaren nog veel meer materiaal beschikbaar komt. Dit betekent echter ook dat de vraag naar informatie zal toenemen, en dat al die nieuwe interesse ruimte moet worden geboden.

Bert Immerzeel, zelf jarenlang betrokken geweest bij de toepassing van de wetten voor oorlogsgetroffenen, las duizenden verhalen van oud-Indiërs. Met een steeds  stijgende verbazing over wat er allemaal over Nederlands-Indië is gesproken en geschreven, en tegelijkertijd ook werd verzwegen. Omdat een goed webmagazine over de geschiedenis van Nederlands-Indië ontbrak en hij dus geen platform kon vinden voor zijn kennis, heeft Bert de Java Post opgericht. Zoals hij zelf zegt: ´niet vanuit een nostalgische hang naar het oude tempoe doeloe, maar veel meer vanuit een kritische blik op het verleden´. De titel van de autobiografie van de in Nederlands-Indië opgegroeide Annie Romein-Verschoor ´Omzien in verwondering´ vormt de leidraad en ondertitel van het nieuwe magazine. De lezers wordt uitdrukkelijk gevraagd een bijdrage te leveren.

Basis van de eerste uitgave wordt gevormd door een aantal artikelen eerder gepubliceerd in het blad Pelita Nieuws, aangevuld met nieuw onderzoek.

En dit alles: kritisch, prikkelend en vernieuwend.

Van harte aanbevolen! 

http://www.javapost.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!