De Kennedy-vloek ontmaskerd

Honderd jaar geleden, op 7 oktober 1914, trouwde zakenman Joseph Patrick Kennedy met Rose Fitzgerald, dochter van burgemeester John Fitzgerald van Boston. Vijfenvijftig huwelijksjaren en negen kinderen volgden, waarvan één het tot president bracht, twee Senator werden, een ander de Special Olympics oprichtte en de jongste het tot Ambassadeur van Ierland schopte. De succesvolle familie kreeg echter ook te maken met een enorme hoeveelheid tragedies. Zoveel dat er tegenwoordig wordt gesproken van de ‘Kennedy-vloek’. Maar wordt het ongeluk van de Kennedy’s wel veroorzaakt door deze ‘vloek?’

De geboorte van een vloek

John Fitzgerald. Bron: wikimedia

John Fitzgerald. Bron: wikimedia

Voordat we deze vraag beantwoorden eerst even aandacht voor de oorsprong van de ‘Kennedy-vloek’. Volgens Ireland’s Big Issue uit januari 2012 begon de ellende al in 1842 toen Thomas Fitzgerald, de overgrootvader van John F. Kennedy, een voorraad met goudmunten ontdekte in het Ierse dorpje Ourid. De munten waren begraven nabij een zogenaamde ‘feeboom’, waarvan de stam geboorte en dood symboliseert. Volgens de legende zou de dief die de goudmunten stal te maken krijgen met rampspoed. Toevallig genoeg kreeg het dorp nog datzelfde jaar een enorme hongersnood te verduren. Thomas Fitzgerald besloot zijn biezen te pakken en verhuisde naar Boston in 1850. Hij werd uiteindelijk een succesvol zakenman en trouwde met Rosanna Cox waarmee hij een zoon kreeg: John Fitzgerald. Kleine John werd later burgemeester van Boston en de grootvader van John F. Kennedy.

Joodse vervloeking

Een ander oorsprongsverhaal dateert uit de twintigste eeuw. De vloek zou zijn geboren door een nogal ongelukkige ontmoeting tussen Joseph P. Kennedy met een paar Joden. Op een schip zou de vader van JFK van een rabbi en zijn studenten hebben geëist te stoppen met bidden. De rabbi ontstak in woede en sprak een prompt een vloek uit over Kennedy: Joseph en zijn nageslacht zou decennia van grote misère te wachten staan.

Joseph Kennedy en zijn vrouw Rose.  Bron: wikimedia

Joseph Kennedy en zijn vrouw Rose. Bron: wikimedia

Tragedies

“It seems that virtually every time a Kennedy was on the verge of achieving a goal or ambition, he was doomed to pay a tragic price
– Edward Klein in The Kennedy Curse: Why Tragedy Has Haunted America’s First Family for 150 Years

Vloek of niet, vast staat dat vanaf de jaren veertig ongeluk de familie Kennedy lijkt te achtervolgen. Geen generatie ontkomt eraan. Een overzicht:

1941 Rosemary Kennedy, oudste dochter van Joseph en Rose Kennedy, wordt in 1918 licht verstandelijk gehandicapt geboren. In 1941 ondergaat ze op 23-jarige leeftijd een lobotomie, een soort hersenoperatie. Daarbij raakt de jonge vrouw ernstig gehandicapt.
12 augustus 1944Joseph P. Kennedy Jr (29) sterft bij een mislukte drone-operatie in de Tweede Wereldoorlog.
13 mei 1948 – Nadat haar vader diende als Amerikaans Ambassadeur in Londen (1938-1940) leidde Kathleen Kennedy een enerverend, maar tragisch leven in de Britse upperclass. In 1944 trad ze in het huwelijk met William ‘Billy’ Cavendish, Markies van Hartington. Het koppel bracht slechts vijf weken samen door toen Billy werd opgeroepen voor het leger. In september 1944 stierf hij op het slagveld. In 1948 viel de jonge weduwe als een blok voor de Britse aristocraat Peter FitzWilliam. Ook dit geluk was geen lang leven beschoren. Het liefdeskoppel stierf bij een vliegtuigongeluk in het Franse Ardèche op 13 mei 1948. Kathleen werd slechts 28 jaar oud.

Kennedy 3
9 augustus 1963 – Patrick Bouvier Kennedy, zoon van John en Jackie Kennedy, komt te vroeg ter wereld en heeft ernstige problemen aan de luchtwegen. Hij sterft een paar dagen na zijn geboorte.
22 november 1963President John F. Kennedy (46) wordt doodgeschoten tijdens een rijtoer in Dallas. De moord op de charismatische en jonge president is nog altijd voer voor talloze complottheorieën.

22-11-1963: de moord op John F. Kennedy. Bron: wikimedia

22-11-1963: de moord op John F. Kennedy. Bron: wikimedia

9 april 1964 – De 32-jarige Senator Edward M. ‘Ted’ Kennedy raakt ernstig gewond bij een vliegtuigongeluk. Een van zijn assistenten komt om het leven.
6 juni 1968Senator Robert ‘Bobby’ Kennedy (42) wordt doodgeschoten in Los Angeles tijdens de presidentsverkiezingen van 1968.

Robert Kennedy's laatste speech op 5 juni 1968.

Robert Kennedy’s laatste speech op 5 juni 1968.

18 juli 1969 – Ted Kennedy belandt met zijn auto in het water bij Chappaquiddick. Zijn medepassagier, Mary Jo Kopechne, verdrinkt.
1973 – Bij de 12-jarige Ted Kennedy Jr wordt botkanker ontdekt. Zijn rechterbeen wordt geamputeerd. Teddy kwam de ellende te boven en werd in 2014 verkozen tot Senator van Connecticut.
25 april 1984David Kennedy (28), zoon van Robert Kennedy, overlijdt aan een drugsoverdosis. David heeft er nooit mee kunnen leven dat zijn vader hem op 5 juni 1968 redde van de verdrinkingsdood, terwijl hij zelf de volgende dag stierf door een moordaanslag. ‘He saved me, but I couldn’t save him’, aldus David in een interview.
31 december 1997 – Een andere zoon van Robert Kennedy, Michael (39), komt om het leven bij een ski-ongeluk in Aspen, Colorado.

De dood van Michael (1997) en John Kennedy Jr (1999)

De dood van Michael (1997) en John Kennedy Jr (1999)

It’s sort of like walking around wondering if you’re going to be struck by lightning. It’s just not something that you keep in the forefront of your mind much
JFK Jr over de ‘Kennedy-vloek’

16 juli 1999John F. Kennedy Jr (38), zoon van John en Jackie Kennedy, komt samen met zijn vrouw Carolyn (33) en schoonzus Lauren Bessette (34) om het leven bij een vliegtuigcrash bij de kust van Massachusetts. De charismatische en succesvolle redacteur van het politieke magazine George was op weg naar het huwelijk van zijn nicht Rory, het jongste kind van Bobby Kennedy dat zes maanden na zijn dood geboren werd.
12 mei 2012 – Mary Richardson Kennedy, ex-vrouw van Robert Kennedy Jr, hangt zichzelf op na jarenlange depressies en financiële problemen na haar scheiding.

De waarheid achter de vloek

In 1969 vroeg Ted, de enige van de vier Kennedy broers die ouder werd dan vijftig, zich verslagen af “whether some awful curse did actually hang over all the Kennedys”. Toch hoeft er voor de grote hoeveelheid onnatuurlijke doodsoorzaken in de familie niet naar een bovennatuurlijke oorzaak te worden gezocht. Het aantal nazaten van Joseph en Rose Kennedy overtreft inmiddels de honderd. Ongelukken gebeuren helaas, en als het een grote en bekende familie betreft maakt de media er al snel een sensationeel verhaal van. Bovendien brengt een publiek leven een zeker risico met zich mee, zeker als politicus. Daarnaast heeft de rijke familie Kennedy (totaal geschat vermogen volgens Forbes: een miljard) een levensstijl die ver af wijkt van de gewone burger. Zo worden privévliegtuigen veelvuldig gebruikt, maar de kans op een ongeluk is daarbij groter dan bij een passagiersvliegtuig.

To whom much is given, much is expected
– Rose Kennedy

De Kennedy’s staan over bovendien bekend als avontuurlijk en roekeloos. Bergbeklimmen, raften op de wildste rivieren, zeilen in noodweer: niets is te gek. Deze manier van leven komt ook voort uit het idee dat elke dag de laatste kan zijn. Sommige familieleden lijken het ongeluk haast zelf op te zoeken. Een paar voorbeelden: Kathleen Kennedy werd op 13 mei 1948 aangeraden om niet in het vliegtuig te stappen vanwege een storm. Ze deed het toch en moest het met haar leven bekopen. Op een schemerige avond in december 1997 waarschuwden omstanders de Kennedy’s om geen football op ski’s te spelen in de sneeuw. Michael Kennedy deed het toch, filmde tussen het spelen door zijn familieleden en botste met vliegende vaart tegen een boom. John F. Kennedy Jr geloofde niet in de Kennedy-vloek. Dus besloot de relatief onervaren piloot in de zomer van 1999 om toch te gaan vliegen in de donkere nacht, de eeuwigheid tegemoet.

Onsterfelijke mythe

De Kennedy-vloek is in werkelijkheid een dodelijke mix van immense rijkdom, wereldwijde roem en grote risico’s. “Curse, I think it’s false and simple-minded language for either reckless behavior by particular individuals within the family. The reason people still believe in a curse is because we have focused so heavily on this family. We know each single member of the Kennedy family and we have connected the dots for them”, aldus politicoloog Larry Sabato. Het onfortuinlijke lot van de Kennedy’s heeft bijgedragen aan een mythe die voortduurt tot op de dag van vandaag.

Bronnen

  • Klein, E. The Kennedy Curse: Why Tragedy Has Haunted America’s First Family for 150 years. New York: St. Martin’s Griffin, 2004.
  • Maier, T. The Kennedys: America’s Emerald Kings. New York: Basic Books, 2003.

Denise Parengkuan

Denise Parengkuan (1991) studeerde Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en Internationale Betrekkingen in Historisch Perspectief aan de Universiteit Utrecht. Ze is gespecialiseerd in Amerikaanse en internationale geschiedenis. Daarnaast heeft ze sinds kort haar eigen tekstbureau 'Talent voor Teksten'. Voor vragen/opmerkingen kunt u haar altijd bereiken op info@talentvoorteksten.com.

More Posts - Website

Historiën Twitter
Schrijf je in voor TOEN!