De kerstman in de politieke prent

De kerstman is niet alleen de kindervriend aan het einde van de decembermaand, maar ook regelmatig een object in politieke spotprenten. In dit geval een spotprent uit de Koude Oorlog. 

 

In 1948, drie jaar na de nederlaag van de gemeenschappelijke vijand Nazi-Duitsland, werd steeds duidelijker dat de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie niet langer bondgenoten waren. In juni 1948 voerden de Amerikanen als betaalmiddel voor West-Duitsland en West-Berlijn de D-mark in. De Sovjets antwoordden met een blokkade van Berlijn. Alle aan- en afvoerwegen werden afgesloten. De Amerikanen stuurden vliegtuigen naar het West-Berlijnse vliegveld Tempelhof om het stadsdeel te bevoorraden. In mei 1949 werd de blokkade opgeheven.

Truman en Stalin willen allebei in de Berlijnse schoorsteen stappen. Bron: wikimedia commons

Truman en Stalin willen allebei in de Berlijnse schoorsteen stappen. Bron: wikimedia commons

Op de prent zijn de Amerikaanse president Truman (rechts) en de Russische leider Stalin (links) te zien. Berlijn zou tot november 1989 een brandpunt in de Koude Oorlog blijven.

 

Erik Sweers

Erik Sweers studeerde van 1997 tot 2004 geschiedenis aan de universiteit van Utrecht. Sinds 2008 is hij redacteur voor Historiën. Erik heeft in samenwerking met diverse uitgeverijen lesmateriaal voor het voorgezet onderwijs gemaakt, zoals GeschiedenisNU en de geschiedenislesmethode Columbus.

More Posts - Website

Schrijf je in voor TOEN!