De prins en de pauper: de strijd tussen Kennedy en Hoffa

Voor liefhebbers van Amerikaanse geschiedenis ligt sinds augustus Vendetta: Robert Kennedy vs Jimmy Hoffa in de schappen. Dit omvangrijke werk van onderzoeksjournalist James Neff beschrijft een van de beroemdste vetes uit de 20ste eeuw: die tussen politicus Robert Kennedy en vakbondsleider Jimmy Hoffa. De reactie van Hoffa na de moord op president John F. Kennedy in november 1963 was tekenend voor zijn haatgevoelens jegens de Kennedy’s. ‘I hope the worms eat his eyes out’ (over JFK) en ‘Bobby Kennedy is just another lawyer now’.

De prins en de pauper

Het verschil tussen de uit een steenrijke Ierse familie afkomstige Robert Francis Kennedy (1925-1968) en James Riddle Hoffa (1913-1975), zoon van een straatarme mijnwerker, kon niet groter zijn. Waar Bobby als zoon van een succesvol zakenman en ambassadeur verzekerd was van een onbezorgd leven, moest Jimmy zich met vechten naar de top. Toch hadden de mannen meer overeenkomsten dan je in eerste instantie zou denken. Als zevende van negen kinderen moest Kennedy zich op academisch en sportief gebied bewijzen om op te vallen. Ondanks zijn lengte van 1.75, klein van stuk tussen de brede atleten, ontwikkelde hij een vechtersmentaliteit en werd een van de sterren op het sportveld van Harvard.

Vechter

Een elite-instuut als Harvard was voor Jimmy Hoffa niet weggelegd. Sterker nog, door de vroege dood van zijn vader kon Hoffa zijn schoolopleiding niet eens betalen. Op 14-jarige leeftijd verhuisde hij om te gaan werken in een magazijn en ontwikkelde daar een reputatie als echte straatvechter en leider. Jimmy werkte zich razendsnel omhoog en kwam in de jaren ’30 terecht bij de ‘International Brotherhood of Teamsters’, een militaire arbeidersvereniging. Daar kwam hij voor het eerst in contact met de maffia.

Vendetta

Jimmy Hoffa en vertrouweling Bernard Spindel tijdens een overhoring van de 'Senate Rackets Committee'

Jimmy Hoffa en vertrouweling Bernard Spindel tijdens een overhoring van de ‘Senate Rackets Committee’

Het was deze ‘International Brotherhood of Teamsters’ dat het vijandschap tussen Hoffa en Kennedy in de jaren ’50 deed ontbranden. Na zijn opleiding tot jurist werd Bobby voorzitter van de ‘Senate Rackets Committee’. Deze onderzocht criminele praktijken in Amerikaanse vakbonden. Bobby Kennedy spendeerde jaren, later ook als minister van Justitie in het kabinet van zijn broer, om de corruptie van vakbondsleider Hoffa te bewijzen.

Pulitizer Prijs winnaar Neff brengt de felle strijd tussen de twee machtige mannen tot leven. Een fascinerend verhaal van een ambitieuze jurist die alle middelen gebruikt om de ‘bad guy’ te pakken te krijgen. Waar de vakbondsleider niet schroomde om middels corruptie en afpersing de jury te beïnvloedden, maakte Kennedy maar al te graag gebruik van afluisterpraktijken om zijn vijanden in de cel te doen belanden. Tijdens speciale verhoren beschuldigde Kennedy Hoffa van omkoping, corruptie en afpersing. Hoffa hield wijselijk zijn mond en glimlachte slechts af en toe.

“You have had the worst case of amnesia in the last two days I have ever heard of”
– RFK tegen Jimmy Hoffa (1953)

Tragisch einde

Uiteindelijk kon Hoffa in 1964 in de kraag worden gegrepen vanwege omkoping van een jurylid. Eind goed al goed? Niet bepaald. De dood van JFK raakte Bobby Kennedy tot in het diepste van zijn hart. Het kostte de geharde jurist en Minister van Justitie jaren om de draad weer op te pakken. In 1968 deed hij als Senator van New York een gooi naar het Amerikaanse presidentschap. Maar op 5 juni van datzelfde jaar, nadat hij een voorverkiezing had gewonnen in Los Angeles, maakte een regen van kogels door de Palestijn Sirhan Sirhan een einde aan zijn leven. “I can’t honestly say I felt bad about it. Our vendetta has been too long and too strong”, reageerde Hoffa op de gebeurtenis.

President Nixon verleende Hoffa in 1971 gratie, op voorwaarde dat hij tien jaar lang niet meer actief zou zijn voor de vakbond. De beruchte vakbondsleider kreeg de tijd ook niet meer om zijn activiteiten weer op te pakken. Op 30 juli 1975 verdween hij spoorloos in een buitenwijk in Detroit. Tot op de dag van vandaag is zijn lichaam niet teruggevonden.

Lees meer:

– Een interview met auteur James Neff over ‘Vendetta: Bobby Kennedy versus Jimmy Hoffa’
– De mysterieuze verdwijning van Jimmy Hoffa

[bol_product_links block_id=”bol_55eab3f704e46_selected-products” products=”9200000019505263″ name=”Vendetta” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Denise Parengkuan

Denise Parengkuan (1991) studeerde Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en Internationale Betrekkingen in Historisch Perspectief aan de Universiteit Utrecht. Ze is gespecialiseerd in Amerikaanse en internationale geschiedenis. Daarnaast heeft ze sinds kort haar eigen tekstbureau 'Talent voor Teksten'. Voor vragen/opmerkingen kunt u haar altijd bereiken op info@talentvoorteksten.com.

More Posts - Website

Schrijf je in voor TOEN!