De Terrorist

Ooit eraan gedacht om zelf een onderzoek te doen? Op het gebied van terrorisme? Dan is het boek van Neil Doyle een must! Maar eigenlijk ook voor ieder ander, want het is naast informatief ook nog eens spannend!

De Terrorist, van Neil Doyle. Bron: Boekwinkeltjes.nl

Terrorisme is van alle tijden, maar de ‘oorlog tegen het terrorisme’ is nieuw. Sinds de aanslagen van 11 september 2001 op het WTC in New York is een nieuw tijdperk aangebroken waarbij gestreden wordt tegen een ogenschijnlijk ongrijpbare tegenstander. Onderzoeksjournalist Neil Doyle zegde zijn baan als tijdschriftjournalist op om de aanslaen in New York nader te onderzoeken. Zijn debuut ‘De Terrorist’ is het imposante verslag van die zoektocht in een schimmige wereld van de islamitische fundamentalistische websites, vage contacten en verborgen waarheden.Het boek ‘De Terrorist’ wordt aangeprezen met de tekst ‘onthutsende feiten over 9/11 en de anslagen in Engeland, maar is in feite veel meer dan dat. De ineenstorting van de WTC torens heeft sinds 9-11 talloze vragen opgeroepen en er zijn eveneens talloze verklaringen over afgegeven. Van logische, steekhoudende uitleg tot bizarre complottheorieen. Neil Doyle bewijst in dit boek een uitstekend onderzoeker te zijn en laat zien dat de Amerikaanse overheid al ruim voor 9-11 op zijn minst op de hoogte was van een op handen zijnde grote aanslag. Grote verdienste van Doyle is dat hij ophoudt met redeneren op het moment dat het bewijsmateriaal het laat afweten. Daarmee probeert hij de waarheid zoveel mogelijk te benaderen.

Naast de aanslagen in de Verenigde Staten staat Doyle uitgebreid stil bij de aanslagen in Londen. Hij legt een uitgebreid netwerk van binnenlandse en buitenlandse contacten aan, waardoor hij continue op de hoogte kan blijven van de laatste informatie uit de kringen rondom Osama Bin Laden. Hij weet kopstukken uit de fundamentalistische wereld in Groot-Brittannië te ontmaskeren, gebruik makend van de informatie van spionnen, hackers, terroristen en wetenschappers.

 
Het boek De Terrorist is geen gewoon onderzoeksverslag. Het is een nauwkeurige uiteenzetting van een eersteklas journalistiek onderzoeksproject, waarbij Doyle steeds duidelijk aangeeft welke stappen hij onderneemt en waarom. Het is het verhaal van een sprong in het diepe, want Doyle zegt zijn vaste baan op en komt terecht in de onzekere wereld van de freelance-journalistiek, maar weet zich hier met ijzersterke artikelen staande te houden.
 
De Terrorist is een uitstekend en opzienbarend verslag geworden van een doorgewinterde onderzoeker die niet opgaf en zijn doel wist te bereiken. Doyle geeft met zijn debuut een kijkje in de goede, smakelijke keuken van de topjournalistiek. Zonder meer een aanrader!

Erik Sweers

Erik Sweers studeerde van 1997 tot 2004 geschiedenis aan de universiteit van Utrecht. Sinds 2008 is hij redacteur voor Historiën. Erik heeft in samenwerking met diverse uitgeverijen lesmateriaal voor het voorgezet onderwijs gemaakt, zoals GeschiedenisNU en de geschiedenislesmethode Columbus.

More Posts - Website

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!