De terugkeer van de mammoet

Tal van wetenschappers werken aan een tweede leve voor uitgestorven dieren en planten. In Terugkeer van de mammoet doet de Zweede wetenschapsjournaliste Torill Kornfeldt hiervan verslag.

 

DNA doet leven

Bij het lezen van De terugkeer van de mammoet van Torill Kornfeldt kunnen de gelijkenissen met Mijn Europese van Karin Bojs je niet ontgaan. Beide auteurs zijn Zweedse wetenschapsjournalisten. In het nawoord bedankt Kornfeldt haar leermeester Bojs, die “eisen stelde waardoor ik ben gegroeid en beter ben geworden dan me in mijn eentje was gelukt.”
Beide boeken gaan over het verleden -vooral prehistorie- en de mogelijkheden die DNA-onderzoek voor het zichtbaar of zelfs levend maken van dit leven kan betekenen. Ook de aanpak kent paralellen. De auteurs bezoeken sites en spreken met wetenschappers die passievol vertellen over hun onderzoek. Het resultaat: twee levendig geschreven, uiterst boeiende boeken.

Knuffelmammoet

Nog een overeenkomst: beide hebben een mammoet op de voorkant. Waar die op de omslag van Mijn Europese familie statisch is, dendert die van Kornfeldt bijna de kaft af. Een knuffelmammoet met jong. Springlevend. Want daar draait het om: een tweede leven geven aan uitgestorven dieren en planten. De mammoet is een voorbeeld. Er wordt ook gewerkt aan de herrijzenis van trekduiven, geiten, neushoorns en kastanjes, maar toegegeven: de mammoet spreekt het meest tot de verbeelding.

Klonen

Dat er nog een lange weg is te gaan voor dat tweede leven begint, staat als een paal boven water. Zelfs op het oog goed geconserveerde exemplaren zijn niet geschikt om te klonen:

“Als het geen vlees is dat je spontaan op de barbecue zou willen mikken, is de kans hoogstwaarschijnlijk ook niet zo groot dat je hele of onbeschadigde cellen gaat aantreffen.”

Juist een hele of onbeschadigde versie van het DNA-molecuul is nodig om te klonen.

Surrogaatmammoet

Een mogelijke oplossing is het aanpassen van de Aziatische olifant tot een surrogaatmammoet. Volgens een wetenschapper die Kornfeldt spreekt, is dat de levensredder voor de nu nog levende maar bedreigde soort. Daarmee hebben we de rode draad te pakken die door het boek loopt.
De betrokken wetenschappers willen soorten tot leven wekken of bestaande soorten redden en daarmee volledige ecosystemen beschermen. De discussie of dat wel verstandig is, is nog een boeiend aspect van De terugkeer van de mammoet.

Kornfeldt, Torill,

De terugkeer van de mammoet, Een tweede leven voor uitgestorven dieren en planten

(Amsterdam 2017)
ISBN 9789044538403, € 19,99, 252 p.
Uitgeverij De Geus

[bol_product_links block_id=”bol_59f5db862e28f_selected-products” products=”9200000075970371,9200000072171840″ name=”terugkeer van de mammoet” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FF9C38″ border_color=”D21C00″ width=”400″ cols=”2″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Leon Mijderwijk

Leon Mijderwijk (1975) studeerde voor Leraar Geschiedenis 2e graads aan de HU en deeltijd Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Zijn aandacht gaat uit naar de vroege middeleeuwen, in het bijzonder van Engeland. Hij schreef artikelen en recensies voor Westerheem, Archeologie Magazine, So British & Irish, Muntkoerier en Filatelie. Leon is redactiemedewerker van het Detectormagazine en Historiën-redacteur. Hij onderhoudt contact met diverse uitgeverijen, archeologen en historici.

More Posts

Schrijf je in voor TOEN!