De tussentijdse verkiezingen voor Obama: Tussen hoop en vrees

De euforische gevoelens na de verkiezing van Barack Obama tot Amerikaanse president op 4 november 2008 behoren inmiddels tot een ver en grijs verleden. De realiteit heeft de magie van Yes We Can ruimschoots ingehaald. Zes jaar na zijn historische overwinning staat er vandaag heel wat op het spel voor Obama. De Amerikaanse kiezer beslist bij de tussentijdse verkiezingen of de Republikeinen controle krijgen over de Senaat. Als de Republikeinse Partij een meerderheid in de wacht sleept blokkeren zij waarschijnlijk een groot deel van Obama’s plannen voor de komende twee jaar. De geschiedenis van voorverkiezingen voorspelt in elk geval niet veel goeds voor de eens zo populaire president.

Tussentijdse verkiezingen

Elke vier jaar worden de tussentijdse verkiezingen gehouden, altijd twee jaar na de presidentsverkiezingen. Tijdens de midterms worden de leden van het Amerikaanse Congres gekozen, hieronder vallen het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. In de Senaat staan 36 van de 100 zetels op het spel. De Republikeinen hebben nu 45 zetels, de Democraten 53. Uit laatste peilingen blijkt dat de Republikeinse Partij 4 tot 7 zetels gaat winnen. In veel staten staat de uitslag zo goed als vast. Toch is een aantal swingstates de race nog niet gelopen. Georgia, Kansas, North Carolina, Colorado, Kentucky, Iowa, Louisiana en Alaska spelen een belangrijke rol in de uiteindelijke verkiezingsuitkomst.

Geschiedenis

“What’s past is prologue“ (het verleden bepaalt het heden) schreef William Shakespeare ooit. Al sinds de Amerikaanse Burgeroorlog pakken tussentijdse verkiezingen meestal slecht uit voor de regerende partij in het Witte Huis. Een overzicht:

1938 – “Remember that in these brave days in the affairs of the world, we need internal unity, national unity. For the sake of the nation, that is good advice” sprak Roosevelt over de radio tot het volk in 1938, verwijzend naar de oorlogsdreiging in Europa.

Het hielp weinig. De Democraten kregen te maken met grote verliezen tijdens de tussentijdse verkiezingen van dat jaar. Amerikanen waren ontevreden over de economie en de New Deal wekte nog weinig vertrouwen. De Republikeinen bemachtigden maar liefst 81 zetels in het Huis van Afgevaardigden.

Franklin D. Roosevelt. Bron: wikicommons

Franklin D. Roosevelt. Bron: wikicommons

1950 – Roosevelt’s opvolger, de Democraat Harry S. Truman, beleefde tijdens de tussentijdse verkiezingen van 1950 een nachtmerrie. De opkomst is hoog en de stemming onder de Democraten in eerste instantie optimistisch. Toch gaan de Republikeinen er met de winst vandoor.

1986 – Voor de zittende president is een tussentijdse verkiezing meestal afzien, ook de Republikein Ronald Reagan overkwam een nederlaag in 1986. “The choice is whether to hand the government back to the liberals or to move forward with the conservative agenda into the 1990s.” De kiezer beslist: de Democraten (in Amerika de liberals) krijgen de controle over de Senaat.

President Reagan. Bron: wikicommons

President Reagan. Bron: wikicommons

1994 – Als Obama een pijnlijke nederlaag voor zijn kiezen krijgt, kan hij uithuilen bij president Clinton. In 1994 boekten de Republikeinen zo’n grote overwinning in het Congres en Senaat dat het de ‘Republikeinse Revolutie’ werd genoemd. De toenmalige president reageerde gefrustreerd: “the American people believe, a majority of them … that a divided government may work better than a united government.”

2006 – De controversiële oorlog in Irak deed de populariteit van president George W. Bush weinig goed. Nog maar 40 procent van de Amerikanen was het eens met zijn beleid. De Republikeinen werden dan ook genadeloos afgestraft en verloren 30 zetels plus de controle over het Huis van Afgevaardigden. De Democraten namen de Senaat over en namens de partij werd Nancy Pelosi voorzitter van het Huis van Afgevaardigden.

2010 – Obama denkt met weinig plezier terug aan de eerste tussentijdse verkiezing, vier jaar geleden. De Republikeinen en de kersverse Tea Party vochten tegen Obamacare, en de ontevreden kiezer volgde. De Democraten verloren de Senaat.

“Some election nights are more fun than others; some are exhilarating; some are humbling,” the president said in what was a huge understatement for the man who had celebrated his own historic election two years earlier. This one, he said, was a “shellacking” reageerde Obama destijds.

Uitzondering?

Het is voor de Democraat te hopen dat het dit keer anders loopt. Toch gloort er nog een sprankje hoop. President Clinton (1998) en president George W. Bush (2002) ontkwamen aan het gegeven dat de zittende president meestal een nederlaag incasseert tijdens de tussentijdse verkiezingen. De race is nog niet gelopen en waarschijnlijk wordt het een behoorlijke nek-aan-nek race. Nog even nagelbijten voor de president dus.

Bronnen

  • Verkiezingen in Amerika: Slecht nieuws voor president Obama?
  • Bekijk ook de 12 meest hilarische campagnespotjes voor de mid-term elections
  • Denise Parengkuan

    Denise Parengkuan (1991) studeerde Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en Internationale Betrekkingen in Historisch Perspectief aan de Universiteit Utrecht. Ze is gespecialiseerd in Amerikaanse en internationale geschiedenis. Daarnaast heeft ze sinds kort haar eigen tekstbureau 'Talent voor Teksten'. Voor vragen/opmerkingen kunt u haar altijd bereiken op info@talentvoorteksten.com.

    More Posts - Website

    Schrijf je in voor TOEN!