De Tweede Wereldoorlog in strips

Afbeelding uit de strip De Zoektocht1Het is even wennen: de Tweede Wereldoorlog in stripvorm. Maar het biedt leerlingen van voortgezet onderwijs prachtig laagdrempelig materiaal. ‘De zoektocht’ en ‘De ontdekking’ kunnen geslaagd worden genoemd.

zoektocht4.jpg‘De zoektocht’ is een stripverhaal van de Anne Frank Stichting, Hollandse Schouwburg en tekenaar Erik Heuvel. ‘De zoektocht’ biedt jongeren de gelegenheid op een laagdrempelige wijze kennis te maken met de belangrijkste feiten over de Holocaust. Daarnaast laat de strip zien wat de Holocaust voor mensen in verschillende rollen en posities (slachtoffers, daders, helpers en toeschouwers) betekende en met welke dilemma’s en keuzes zij te maken hadden (meer informatie).

De strip biedt aanknopingspunten voor verdere verdieping in de klas. In het lesmateriaal, dat is gedifferentieerd naar type onderwijs (vwo, havo en vmbo-t aan de ene kant en vmbo-bb, vmbo-kb en vmbo-g aan de andere kant) zijn deze aanknopingspunten uitgewerkt. Dat gebeurt ondermeer via een kennisquiz, het zoeken naar vergelijkbare situaties van de leerlingen zelf, via meningsvormende opdrachten (‘Wat vind jij?’) en begripsopdrachten.

zoektocht2.jpg

Bij de strip is een website beschikbaar met onder andere een korte animatie (ook als zip-bestand te downloaden) die u in de klas kunt laten zien en met aanvullende opdrachten en lessuggesties. Ook is daar de docentenhandleiding integraal als pdf-bestand te downloaden.

‘De zoektocht’ vormt een tweeluik met de strip ‘De ontdekking’ die vier jaar daarvoor is uitgebracht en die meer gaat over de Tweede Wereldoorlog in Nederland zelf.

zoektocht3.jpg

‘De zoektocht’ en ‘De ontdekking’ kosten € 7,50 per stuk. ‘De zoektocht’ is te bestellen via dit bestelformulier, ‘De ontdekking’ via dit bestelformulier (beide in pdf).

Geef een reactie

Historiën Twitter
Schrijf je in voor TOEN!