De val van de muur door Duitse ogen

berlinermorgenpost1989-kleinDe Berliner Morgenpost geeft een historisch overzicht van de val van de Muur met een chronologisch overzicht van alle feiten die geleid hebben tot de uiteindelijke val en interviews met ooggetuigen.

De website ’20 Jahre Mauerfall in Berlin’ van de Berliner Morgenpost bestaat uit vier onderdelen.

1) Mauertour: een virtuele rondleiding langs de muur

Op de kaart van Berlijn -die in een animatie langzaam tussen 1945 en 1989 wordt opgebouwd- zijn 13 plaatsen langs de muur aanklikbaar, van Reichstag en Potsdamer Platz tot Mauerpark en Heidelbergerstrasse. Laten we eens niet het overbekende Checkpoint Charlie aanklikken, maar de Oberbaumbrücke. Volgens veel Berlijners de mooiste brug van Berlijn over de Spree die tussen 1961 en 1989 of helemaal niet of alleen na strenge controle gebruikt kon worden. De muur is dwars over de brug gebouwd, waardoor ook deze tak van de U-bahn die langs de brug liep, moest worden afgesloten. De neo-gotische brug met zijn twee karakteristieke torens is na 1995 weer in volle glorie hersteld. Indien gewenst vertelt een ‘moderator’ wat over de geschiedenis van de brug. De Mauertour geeft foto’s van alle plekken ten tijde van de muur, maar ook in de huidige tijd.

Bron: Webspecial Berliner Morgenpost

Bron: Webspecial Berliner Morgenpost

2) Chronologie: gebeurtenissen die tot de val van de muur hebben geleid

De chronologie begint in 1985 en wel op 10 maart toen Gorbatsjov secretaris-generaal van de Communistische Partij in de USSR werd. Drie dagen later al mochten Oost-Duitsers voor familieaangelegenheden een bezoek aan West-Duitsland brengen. In 1985 konden meer dan een half miljoen Oost-Duitsers daar gebruik van maken, vijf keer zo veel als in het jaar daarvoor. Van drie foto’s met verklarende tekst in 1985 gaat we via vier foto’s in 1986 en 1987 naar vijf foto’s in 1988. Het jaar 1989, het jaar waarin de muur op 9 november viel, krijgt maar liefst 49 foto’s toebedeeld. Op 13 maart van dat jaar schreeuwen zo’n zeshonderd demonstranten in Leipzig tijdens de eerste openbare demonstratie tegen het regime steeds dezelfde drie woorden: ‘Wir wollen raus’. Op 11 september opent de Hongaarse regering als eerste Oostblokland de grens met Oostenrijk. Tienduizenden Oost-Duitsers reizen via dat land naar het Westen.
De laatste foto is uiteraard van 9 november als om 23.25 uur de grenswachten de grenzen openen en een lange stoet van duizenden Oost-Berlijners West-Berlijn intrekken, onder luid applaus van de West-Berlijners.

Bron: Webspecial Berliner Morgenpost

Bron: Webspecial Berliner Morgenpost

3) Hintergründe: achtergrondinformatie over de protesten tegen het Oost-Duitse regime

Een handzaam overzicht van alle actoren die hebben bijgedragen aan de uiteindelijke val van de muur en het communistisch systeem. Van vrouwen voor vrede tot oppositie in de kerken, van Arbeitsgruppe für Staatsbürgerrecht tot een demonstratie tijdens de Luxemburg-Liebknecht-herdenking voor ‘Freiheit der Andersdenkenden’.

Bron: Webspecial Berliner Morgenpost

Bron: Webspecial Berliner Morgenpost

4) Zeitzeugen: ooggetuigenverslagen van Oost- en West-Berlijners

M.i. het meest indrukwekkende deel van de website. Acht videoportretten van mannen en vrouwen die journalist, acteur, dakbedekker of presentator zijn. Zij vertellen stuk voor stuk hoe ze de novemberdagen in 1989 beleefd hebben.

Horst Hoeppener uit West-Berlijn bijvoorbeeld vertelt hoe verwonderd hij was over de omgeving rondom Berlijn die hij 28 jaar lang niet met eigen ogen had kunnen aanschouwen.

Thomas Nicolai ging op 10 november met de U-bahn naar West-Berlijn, stapte uit op de Kurfürstendamm en kreeg een ‘religieus gevoel’ en een gevoel alsof hij in een ansichkaart rondliep. Hij was voor het eerst van zijn leven in West-Berlijn! Het eerste dat hij deed was LP’s van Genesis en Pink Floyd kopen, die in Oost-Berlijn niet te krijgen waren en hij dronk voor het eerst van zijn leven een coca-cola.

Bron: Webspecial Berliner Morgenpost

Bron: Webspecial Berliner Morgenpost

Misschien wel het meest indrukwekkende verslag komt van Joachim Grimm, amateurfilmer. Hij filmde in die dagen bijvoorbeeld op de Brug der Eenheid die jarenlang gesloten was. Die dagen waren voor hem één lang volksfeest. Oost-Berlijners spraken met West-Berlijners en deelden ervaringen van het leven aan beide kanten van de muur uit.

Bron: Webspecial Berliner Morgenpost

Bron: Webspecial Berliner Morgenpost

Een bezoekje aan de websitespecial van de Berliner Morgenpost is kortom de moeite waard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!