De Zuid-Aziatische roots van prins William

Dat de Britse koninklijke familie van Duitse afkomst is, is algemeen bekend. Onderzoek heeft uitgewezen dat een lid van de familie, prins William, ook een heel klein beetje Indiaas DNA heeft. Hij zou namelijk een directe afstammeling zijn van een Indiase vrouw. De toekomstig koning van Engeland heeft dus niet alleen blauw, maar waarschijnlijk ook een beetje Aziatisch bloed.

Lijn van afstamming

Deze bijzondere uitkomst kwam enige tijd geleden aan het licht dankzij onderzoek van een BritainsDNA, een bedrijf gespecialiseerd in DNA onderzoek. Zij vergeleken het DNA van twee neven van prinses Diana, William’s moeder, met een wereldwijde database. Het onderzoek wees uit dat William’s betovergrootmoeder de dochter was van Eliza Kewark en Theodore Forbes, een Schotse handelaar die werkte in Surat (het huidige Mumbai).

Van moeder op kind

Prinses Diana droeg het DNA over op haar zoon (bron: Wikimedia Commons)

Prinses Diana droeg het DNA over op haar zoon (bron: Wikimedia Commons)

Het mitochondriale DNA – dat alleen wordt overgedragen van moeder op kind – werd overgedragen via deze dochter naar haar vrouwelijke afstammelingen, waaronder Frances Roche (1936-2004). Zij trouwde met Earl Spencer en kreeg een dochter, lady Diana Spencer, William’s moeder. Dit betekent dat William ongeveer een half procent Aziatisch bloed heeft.

Bronnen

– De Indiase afkomst van prins William

Lees ook:

– Charlotte: Koninklijke naam met een rijke geschiedenis

– Victoria en Elizabeth II: Twee uitzonderlijke vorstinnen

Denise Parengkuan

Denise Parengkuan (1991) studeerde Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en Internationale Betrekkingen in Historisch Perspectief aan de Universiteit Utrecht. Ze is gespecialiseerd in Amerikaanse en internationale geschiedenis. Daarnaast heeft ze sinds kort haar eigen tekstbureau 'Talent voor Teksten'. Voor vragen/opmerkingen kunt u haar altijd bereiken op info@talentvoorteksten.com.

More Posts - Website

Schrijf je in voor TOEN!