Diederik van Vleuten: Buiten schot

In de Eerste Wereldoorlog bleef Nederland Buiten Schot. Onder die titel houdt cabaretier, zelfbenoemd  ‘nostalgist’ maar bovenal verhalenverteller Diederik van Vleuten in de theaters een ingetogen herdenking. Het herdenken van de strijd die miljoenen levens kostte.

De Grote Oorlog, the Great War, la Grande Guerre en der Große Krieg. De buitenlandse namen voor de Eerste Wereldoorlog. Namen die naastenburen België, Engeland, Frankrijk en Duitsland aan de strijd van 1914-18 geven. In Nederland is er geen superlatief voor deze oorlog. Voor Nederland is dé oorlog de Tweede Wereldoorlog.

In de Eerste Wereldoorlog bleven we Buiten Schot. Onder die titel houdt cabaretier en zelfbenoemd  ‘nostalgist’ Diederik van Vleuten in de theaters een ingetogen herdenking. Het herdenken van de strijd die miljoenen levens kostte, zoals in de Slag bij Passendale. Landschappen in Noord-Frankrijk en België verwoestte; bomkraters en loopgraven die gapende wonden achterlieten. En de kaart van Europa veranderde; oude staten Oostenrijk-Hongarije en het Ottomaanse Rijk verdwenen, Rusland werd van keizerrijk een Sovjetrepubliek en andere landen bleven verzwakt achter.

Familiegeschiedenis

Van Vleuten koppelt de oorlog aan zijn familiegeschiedenis. Zoals hij dat ook deed in zijn voorstelling over Nederlands-Indië: Daar werd wat groots verricht. Daarin vertelde hij meesterlijk over zijn oudoom Jan. Een emotioneel verhaal omdat Oom Jan tegen wil en dank deelgenoot was van een roerige geschiedenis.

In Buiten Schot is er een grotere –emotionele- scheiding tussen de familie en historische context. “Zij kennen de Eerste Wereldoorlog van geluid”, van een afstand. ‘Zij’, opa Sam en oudoom Jan, schreven als kinderen aan hun ouders in Indië, ook over de oorlog. Zijn andere opa was vier jaar lang gemobiliseerd zonder aan het oorlogsgeweld te hoeven deelnemen. De virtuoze vertelstijl van Van Vleuten, doorweven met anekdotes en muzikale intermezzo’s, zorgt voor een zeer smaakvolle ‘spoedcursus’ Eerste Wereldoorlog.

[bol_product_links block_id=”bol_53cb76d6b653f_selected-products” products=”9200000022117778″ name=”Buiten Schot” sub_id=”” link_color=”E94C00″ subtitle_color=”E94C00″ pricetype_color=”000000″ price_color=”E94C00″ deliverytime_color=”C20318″ background_color=”FFDF80″ border_color=”E94C00″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Leon Mijderwijk

Leon Mijderwijk (1975) studeerde voor Leraar Geschiedenis 2e graads aan de HU en deeltijd Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Zijn aandacht gaat uit naar de vroege middeleeuwen, in het bijzonder van Engeland. Hij schreef artikelen en recensies voor Westerheem, Archeologie Magazine, So British & Irish, Muntkoerier en Filatelie. Leon is redactiemedewerker van het Detectormagazine en Historiën-redacteur. Hij onderhoudt contact met diverse uitgeverijen, archeologen en historici.

More Posts

Schrijf je in voor TOEN!