Doeboek Ondersteboven, Jouw Nederland in de jaren 60

“Wil je nu weer een boek?” Het is een vraag die je op een licht verwijtende, verveelde toon kunt verwachten als bibliofiel. Vraag je om Ondersteboven, Jouw Nederland in de jaren 60 dan kun je je met gemak verweren dat dit echt een heel ander boek is dan al die andere in je kast.

ondersteboven cover

Ondersteboven, lees- kijk- en doeboek over de jaren 1960.

Ondersteboven is niet zomaar een geschiedenisboek, maar een leesboek, een kijkboek en een doeboek ineen. Het boek is gelijktijdig verschenen met de ntr/vpro-televiserie waarbij Kees van Kooten de commentaarstem verzorgt. Voor het boek heeft Van Kooten het voorwoord geschreven. Hij is “verguld met dit prachtboek over de jaren zestig, omdat het boek me uitnodigt zélf aan de slag te gaan mijn geheugen op te frissen.”

Jouw jaren zestig

Inderdaad, de ‘jouw’ in de subtitel slaat erop dat je dit boek kunt personaliseren. Keer op keer wordt je er toe uitgenodigd. Om maar een paar voorbeelden te geven:

  • vul je herinneringen aan je schooljaren in
  • geef aan welke handige huishoudgereedschappen je in huis had
  • kies welke idealen je nastreefde
  • teken je 60’s-Kapsel
  • kleur de kaft in van Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band van The Beatles in
  • doe het zeden-zelfonderzoek.

Oudere jongeren

Het is duidelijk: de primaire doelgroep bestaat uit degenen die de jaren zestig bewust hebben meegemaakt als tieners, twintigers of als oudere jongeren. Voor anderen is het een verrassende manier om kennis te maken met dit tijdperk. En als je ziet hoe Petra Boers en Rebecca Wilson de tijdgeest tot leven brengen, heb je toch wel het gevoel er een beetje bij te zijn geweest. Zo’n pagina met jaren zestigplanten of hors-d’oeuvres geven weer wat lastig in woorden is te vatten: een sentiment.

De naakte waarheid!

Er is veel aandacht voor het dagelijks leven maar ook voor thema’s als muziek, brommers en ook voor seks. Hoewel ver na de jaren zestig opgegroeid hoorde ik een stem uit mijn jeugd in mijn achterhoofd zeggen “Echt iets voor de vpro” toen ik de kop las ‘In Meerlo betekent pop NEUKEN’. Het weerspiegelt wel helder hoe bloot gewoon werd.

“Begin jaren zestig is Nederland nog uitgesproken preuts. Bloot? Zie je nergens. Seks? Doe je gewoon binnen het huwelijk. Promiscuïteit? Bestaat niet. De seksuele revolutie gooit eind jaren zestig alle taboes overboord. Vrije seks is het nieuwe normaal. Een ware naakttsunami overspoelt de Lage Landen.”

Het citaat geeft weer dat de tekst aansluit bij de speelse opzet van het boek. Een luchtige toon, die trouwens niets in de weg staat om informatief te zijn. De vormgeving, van de omslag met subtiel bloemenmotief tot de veelkleurige memoryplaatjes van de laatste pagina’s, eist de meeste aandacht op. Grafisch vormgever Suzanne Hertogs heeft er zeker aan gewerkt dat menig lezer zijn ‘sixtiesfris geheugen’ op zal willen halen.

Met boeken zoals Ondersteboven wordt plezier in geschiedenis weer heel gewoon. Blootgewoon!

Petra Broers en Rebecca Wilson

Ondersteboven, Jouw Nederland in de jaren 60

(Zutphen 2016)
ISBN 9789462491021
Walburg Pers

[bol_product_links block_id=”bol_56f45ba76335f_selected-products” products=”9200000053332063″ name=”Ondersteboven” sub_id=”jouw Nederland in de jaren 60″ link_color=”000000″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”ED1000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFA012″ border_color=”D25400″ width=”200″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″] [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=cBGgSpMuWGU[/youtube]

Leon Mijderwijk

Leon Mijderwijk (1975) studeerde voor Leraar Geschiedenis 2e graads aan de HU en deeltijd Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Zijn aandacht gaat uit naar de vroege middeleeuwen, in het bijzonder van Engeland. Hij schreef artikelen en recensies voor Westerheem, Archeologie Magazine, So British & Irish, Muntkoerier en Filatelie. Leon is redactiemedewerker van het Detectormagazine en Historiën-redacteur. Hij onderhoudt contact met diverse uitgeverijen, archeologen en historici.

More Posts

Schrijf je in voor TOEN!