Dominant Duitsland. Economische reus, politieke dwerg?

Dirk Rochtus analyseert in Dominant Duitsland de rol van de Duitse natie, de worsteling met links- en rechtsextremisme, de pijn van de verdrijving uit het oosten en de drukkende last van de Holocaust.In september 2013 verschijnt bij Uitgeversmaatschappij Walburg Pers te Zutphen het boek Dominant Duitsland. Economische reus, politieke dwerg? van Dirk Rochtus. De auteur analyseert de rol van de Duitse natie, de worsteling met links- en rechtsextremisme, de pijn van de verdrijving uit het oosten en de drukkende last van de Holocaust. Kortom, een boeiend geschreven beschouwing van de politieke geschiedenis van onze oosterburen, van het keizerrijk tot het heden. Het boek verschijnt in samenwerking met Uitgeverij Pelckmans.

Zoveel Duitsland was er vroeger. Tot het land in 1871 keizerrijk werd. Vanaf dan zagen de andere Europese  machten dat verenigde en sterkere Duitsland als een gevaar. Twee wereldoorlogen verijdelden de pogingen van Duitsland om een machtig politiek en economisch blok in Europa onder zijn leiding te verwezenlijken. Lukt de Duitse dominantie van Europa nu misschien wel dankzij de eurocrisis? Bestaat die Duitse drang om te heersen niet enkel in de inbeelding van Europa? Nog altijd zweeft de schaduw van Hitler boven Duitsland. De verwerking van het naziverleden gaat er onverminderd voort, extreemrechtse oprispingen in de maatschappij zorgen nog altijd voor verlegenheid. Toch legt de nieuwe generatie Duitsers meer zelfbewustzijn aan de dag. Duitse troepen nemen wereldwijd deel aan vredesmissies, voetbalfans zwaaien weer met zwart-rood-goud en politici lezen armlastige leden van de eurozone de les. Weerklinkt in dit alles de oude leuze ‘Am deutschen Wesen soll die Welt genesen’? Maar wil Duitsland niet zozeer politiek als wel economisch wat betekenen in Europa?

Dirk Rochtus analyseert de rol van de natie, de worsteling met links- en rechtsextremisme, de pijn van de verdrijving uit het oosten en de drukkende last van de Holocaust. En ook hoe Duitsland zweert bij de vriendschap met Frankrijk en de Europese gedachte. Zijn economische kracht lokt daarbij ook verdeelde reacties uit in Europa.

Dirk Rochtus (1961) doceert Duitse cultuurgeschiedenis, Duitse vertaling en internationale politiek aan de KU Leuven/Campus Antwerpen. Hij is senior fellow aan het Zentrum für Europäische Integrationsforschung (ZEI) van de Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn. Hij doceerde op De Derde Weg in de DDR. In 2007 werd
hij onderscheiden met het Bundesverdienstkreuz van de Bondsrepubliek Duitsland. Rochtus publiceert als academicus en opiniemaker over internationale politiek.

Dirk Rochtus,
Dominant Duitsland. Economische reus, politieke dwerg?,

Uitgeversmaatschappij Walburg Pers,
ISBN 978.90.5730.963.2, prijs € 21,50 – 232 pagina’s.

Schrijf je in voor TOEN!