Duizenden geheimen documenten over JFK moord: hoe te lezen?

Amerika kijkt vandaag reikhalzend uit naar de duizenden geheime overheidsdocumenten die worden vrijgegeven over de moord op oud-president John F. Kennedy. In totaal gaat het om 3100 documenten die het publiek nog nooit eerder onder ogen heeft gezien, samen met 30.000 andere documenten die al eerder werden vrijgegeven. Voor historici, journalisten en andere geïnteresseerden is het een flinke uitdaging om uit alle documenten relevante informatie te halen. Hoe kom je in hemelsnaam door alle tienduizenden pagina’s met informatie heen? Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

1 – Begin met de meest geheime documenten

Begin met de 3100 documenten die gerelateerd zijn aan de moord op president Kennedy, dus alle nieuwe informatie die is vrijgegeven. Anders kom je er echt niet doorheen. Zoek daarvoor naar de label ‘Formerly Witheld in Full’’. Het is op zijn minst apart dat er in deze documenten informatie staat over de moord op de president die blijkbaar zo gevoelig is dat het meer dan vijftig jaar niet bekend mocht worden.

2 – Lees de documenten over Mexico Stad

Volgens veel historici is een trip die Lee Harvey Oswald maakte naar Mexico Stad enkele weken voor de moordaanslag een interessant en mysterieus hoofdstuk. In september 1963, dus enkele weken voor de moord, verbleef hij zes dagen in de Mexicaanse hoofdstad. Wat deed hij daar? Inmiddels heeft The National Archives een hoofdstukkenlijst vrijgegeven. Daaruit blijkt dat veel documenten afkomstig zijn van het CIA kantoor in Mexico Stad in 1963. Dit betreft onder andere papierwerk van functionarissen die Oswald tijdens zijn trip naar Mexico in de gaten hielden. Het is al publiekelijk bekend dat Oswald zichzelf beschouwde als een Marxist die contact had met Russische en Mexicaanse spionnen in Mexico. De vraag is wat de CIA destijds wist over de contacten van Oswald en of ze hem beschouwden als een gevaar voor de Amerikaanse president. Hebben ze genoeg gedaan om de moordaanslag te voorkomen of zijn er grote fouten gemaakt?

3 – Wacht op samenvattingen

Heb je geen zin of tijd om alle 3100 documenten door te lezen? Geen probleem. Als je geduld hebt verschijnen er vanzelf websites die handige samenvattingen bieden. Daarnaast vind je op diverse websites overzichten met alle CIA termen, die je tijdens het lezen ongetwijfeld zult tegenkomen. Deze maken de teksten er niet bepaald duidelijker op.

Bron:

Lees meer:

Denise Parengkuan

Denise Parengkuan (1991) studeerde Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en Internationale Betrekkingen in Historisch Perspectief aan de Universiteit Utrecht. Ze is gespecialiseerd in Amerikaanse en internationale geschiedenis. Daarnaast heeft ze sinds kort haar eigen tekstbureau 'Talent voor Teksten'. Voor vragen/opmerkingen kunt u haar altijd bereiken op info@talentvoorteksten.com.

More Posts - Website

Schrijf je in voor TOEN!