Weekendtip: echte winters!

Echte winters, bestaan ze nog? In de 19de-eeuwse Nederlandse schilderkunst wel. De tentoonstelling ‘Echte winters’ laat het 19de-eeuwse winterlandschap voor het eerst in zijn volle breedte zien. 

winter

Winter in Nederland, zoals het vroeger was. bron: Kennislink

Wat?

In de negentiende eeuw is er een groot nostalgisch verlangen naar de roemruchte kunst van de zeventiende eeuw. Het genre van het ijsgezicht komt daarmee helemaal terug na ruim een eeuw minder populair te zijn geweest. Sommige kunstenaars, zoals Schelfhout en Apol maken er hun specialiteit van. De winterlandschappen blijven de gehele negentiende eeuw bij kunstenaars en publiek in trek. De stijl en onderwerpkeuze veranderen wel: aan het begin worden vooral uiterst precies geschilderde ijsscènes vervaardigd, met prachtig donker ijs vol krassen van het schaatsen. In de loop van de eeuw maken deze plaats voor ‘natuurlijke’, op meer impressionistische wijze geschilderde sneeuwlandschappen.

Kunstenaars als Mauve, Breitner, Israëls en Tholen laten het Nederland van 1850-1900 in al zijn winterse pracht zien. Zij schilderen berijpte boslandschappen, akkers na een sneeuwbui en winterse stadstaferelen. Witsen en Mankes zetten de eerste stappen naar een meer abstract winterlandschap.

Klimaat

In de tentoonstelling wordt ook aandacht besteed aan het klimaat van toen en nu. In de negentiende eeuw, met de laatste uitloper van de Kleine IJstijd, konden de winters nog heftig te keer gaan, met de Noord- en Zuiderzee onbegaanbaar door de ijsschotsen. Overstromingen, ingevroren schepen en werkeloosheid als gevolg van langdurige vorst zorgden voor veel leed. Tegelijkertijd betekent de negentiende eeuw het begin van de zo bekende Nederlandse schaatscultuur met georganiseerde wedstrijden, toertochten en schoonrijdconcoursen.

Is deze cultuur nu voorbij door de steeds maar lauwere winters? Hoe verhouden de winters van toen zich tot die van nu? Was het vroeger echt veel kouder, kwamen strenge winters vaker voor? Zullen we nog echte winters hebben?

Wanneer?

t/m zondag 6 maart 2016 van 10:00 tot 17:00

Waar? 


Teylers Museum

Spaarne 16
2011 CH Haarlem
Nederland

Doelgroepen?

Jongeren, volwassenen

Kosten?

€12-

Meer info?

Website Teylers Museum

Historiën Twitter
Schrijf je in voor TOEN!