Een bizar complot: ‘JFK stierf niet na moordaanslag’

Op 22 november 1963 verloor Amerika haar ‘onschuld’ door de moord op president John F. Kennedy. Naast het standaard CIA/FBI-complot wordt de moordaanslag op JFK omgeven door de meest bizarre complottheorieën. Een heel aparte theorie uit de jaren ‘70 is dat de president helemaal niet stierf in Dallas. In werkelijk zou hij in coma zijn geraakt en vervolgens jarenlang verborgen hebben geleefd op een Grieks eiland. Complete onzin natuurlijk, maar het is zeker een bijzonder verhaal.

‘Kennedy overleefde moordaanslag’

Als we alle complottheorieën van de moord op de populaire president mogen geloven, dan heeft haast iedereen de trekker overgehaald. De lijst van verdachten is eindeloos en soms bizar. Een paar van de meest bijzondere: JFK zou vermoord zijn vanwege zijn interesse in aliens, een jaloerse Joe diMaggio (echtgenoot van Marilyn Monroe) was de werkelijke dader en zelfs zijn vrouw Jackie zou de moord hebben gepleegd via een sigaret met een bom.  Maar de Canadese krant Midnight Magazine ging wel heel ver. Op 18 oktober 1971 publiceerde het een verhaal dat Kennedy de moordaanslag zou hebben overleefd! Twee foto’s genomen op het Griekse eiland Skorpios zouden dit aantonen. Op de foto’s was een man te zien in een rolstoel met een soort chirurgische kap/verband om zijn hoofd. Hij werd voortgeduwd door een vrouw die volgens het magazine verdacht veel weg had van Jackie Kennedy…

Het ultieme complot: dood in scène gezet

Midnight Magazine bedacht er ook nog een bijzonder verhaal bij. Begin 1963 zou Kennedy er achter zijn gekomen dat de maffia, CIA en Fidel Castro plannen hadden om hem uit de weg te ruimen. De president bedacht besloot bijzonder genoeg om zijn dood in scène te zetten, en vervolgens in het geheim verder te leven op een eiland ergens op zee. Een selecte groep vrienden en een paar geheim agenten zouden hem daarbij hebben geholpen. Op 22 november 1963 pleegde Lee Harvey Oswald de aanslag in opdracht van Fidel Castro, CIA, de maffia en J. Edgar Hoover. Zelfs Robert Kennedy, broer van de president, zou betrokken zijn geweest bij het complot. Door de dood van zijn broer zou hij zijn eigen presidentiële aspiraties uit kunnen voeren. Kennedy raakte door de aanslag echter in coma. In het diepste geheim werd de president naar een ziekenhuis in Polen gevlogen…

De moord op Kennedy: een bizar complot? (bron: Wikimedia)

De moord op Kennedy: een bizar complot? (bron: Wikimedia)

Geheim eiland van Onassis

JFK zou eind jaren ’60 zijn ontwaakt uit zijn coma. Hij was zeer fragiel, kon niet meer lopen en had een hersenbeschadiging opgelopen. Hij leefde tot zijn dood begin jaren zeventig in een ziekenhuis op het Griekse eiland Skorpios, dat in het diepste geheim was opgericht door de Griekse tycoon Aristoteles Onassis. Jackie Kennedy zou dan ook met de multimiljonair zijn getrouwd om dichtbij haar eerste echtgenoot te zijn. Maar het koppel werd ‘betrapt’. Een toerist die toevallig langs het Griekse eiland Skorpios vaarde zou Jackie, JFK en een paar zusters hebben vastgelegd op een foto. De ‘ooggetuige’ stuurde de afbeelding naar Midnight Magazine, waardoor het bizarre verhaal in omloop kwam.

‘Ooggetuigen’

Het Canadese blad kwam zelfs met meer ‘ooggetuigen’ op de proppen. Een Griekse verpleegster onthulde dat ze in opdracht van Onassis een paar maanden Kennedy had verzorgd. Dit zou hebben plaatsgevonden van november 1968 tot januari 1969. Volgens de verpleegster, ene mevrouw Markopolis, was de persoon van ‘Britse’ afkomst en een jaar of 50. Deze ‘meneer Smith’ zou een behoorlijk lange man zijn geweest. In zijn achterhoofd zouden metalen platen zijn geweest om de boel bijeen te houden. Kennedy was een Amerikaan en 1 meter 80. Het zou ook kunnen dat het in werkelijkheid ging om Howard Hughes,  een bekende piloot en filmproducer. Vanaf het einde van de jaren ’50 had deze flamboyante Texaan als gevolg van drugsverslavingen te maken met allerlei gezondheidsproblemen. Het officiële verhaal is dat hij op 5 april 1971 stierf aan boord van een vliegtuig. Al snel na zijn dood ging het gerucht dat hij een  zeemansgraf zou hebben gekregen vlakbij het Griekse eiland Tenos.

Roddel en achterklap

In de jaren ’90 werd het bizarre verhaal nog eens opgerakeld door het Amerikaanse roddelmagazine Weekly World News. Een foto van ‘Kennedy’ in zijn rolstoel verscheen paginagroot op de voorkant. Natuurlijk is het ‘JFK leeft’-verhaal complete onzin. Enige tijd later werd onthuld dat de foto’s van Midnight nep bleken te zijn. Kennedy stierf op slechts 46-jarige leeftijd in Dallas op 22 november 1963. Maar het blijft een bijzondere theorie.

Bronnen

M. Brussel en S. Caruana. “Is Howard Hughes dead and buried on a Greek island?”

Denise Parengkuan

Denise Parengkuan (1991) studeerde Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en Internationale Betrekkingen in Historisch Perspectief aan de Universiteit Utrecht. Ze is gespecialiseerd in Amerikaanse en internationale geschiedenis. Daarnaast heeft ze sinds kort haar eigen tekstbureau 'Talent voor Teksten'. Voor vragen/opmerkingen kunt u haar altijd bereiken op info@talentvoorteksten.com.

More Posts - Website

Schrijf je in voor TOEN!