Een korte geschiedenis van het darten

Vanavond kunnen we genieten van het PDC wereldkampioenschap darten. Hoewel de Nederlanders inmiddels zijn uitgeschakeld, belooft het een spannende finale te worden tussen Adrian Lewis en Gary Anderson. Waar komt het darten eigenlijk vandaan?

Of Hendrik VIII zelf ook van een pijltje gooien hield is niet bekend... (bron: Wikimedia)

Of Hendrik VIII zelf ook ooit een pijltje heeft gegooid is niet bekend… (bron: Wikimedia)

Hendrik VIII

Net als bij veel sporten, is de oorsprong van darten niet geheel duidelijk. Volgens een legende is het spel ontstaan tijdens de heerschappij van
Koning Hendrik VIII (1491-1547) in Engeland. Koning Henry VIII van Engeland zou zijn boogschutters hebben aangemoedigd om hun vaardigheden het gehele jaar door te blijven oefenen. Hierdoor zouden zij scherp blijven en heel het jaar klaar zijn voor een eventuele strijd. Tijdens deze oefeningen zouden enkele boogschutters in plaats van hun pijlen te schieten deze voor de lol zijn gaan gooien. Hierna duurde het niet lang voordat dit spel zich naar binnen verplaatste en er in de lokale pub verschillende varianten van werden gespeeld. Om het spel aan te passen zodat het ook binnenshuis gespeeld kon worden, werden de pijlen ingekort.

Ontwikkeling

De eerste voorwerpen die als doelwit werden gebruikt waren omgekeerde wijn- of biervaten. Wanneer deze niet voorhanden waren, werd er een doorsnede van een boomstam als doelwit gebruikt. De jaarringen van de boom werden dan gebruikt als puntentelling: hoe dichter bij de binnenste jaarring hoe meer punten. Het spel werd al snel een populaire prestigestrijd en sloeg ook aan bij de elite van Engeland. Zo gaf de Anne Boleyn, de vrouw van koning Henry VIII, in 1530 een setje versierde dartpijlen aan haar man cadeau. Al snel verspreide het populaire spelletje zich door het Britse kolonialisme over andere delen van de wereld.

Varianten

In de negentiende eeuw kende het spel nog geen uniforme regels. Er waren dan ook veel varianten van het spel. Zo is er een variant bekend uit 1844, het zogenaamde Puff & Dart. Bij deze versie werd het pijltje niet gegooid, maar met een blaaspijpje naar het doelwit geblazen. Pas aan het einde van de negentiende eeuw zette er een proces van standaardisering op. In 1896 werd het dartbord ontwikkeld, wat tegenwoordig nog gebruikt wordt bij darten. Omdat de nummering van het dartbord willekeurig door elkaar loopt, is er veel minder sprake van geluk. De ‘dubbels’ en ‘triples’ zaten in deze tijd echter nog niet op het dartbord.

Dit artikel is tot stand gekomen met dank aan Isgeschiedenis.nl

1 Reactie op Een korte geschiedenis van het darten

Schrijf je in voor TOEN!