Een standbeeld voor Stalin

Buste_Stalin_klein.jpgDe gruwelijkdaden van Stalin zijn bekend, toch staat er een standbeeld voor hem in ons land. Lenin_Koop_Tjuchem_2.jpgDe Russische dictator Jozef Stalin is altijd verguisd in Nederland. Toch staat er zowel van Stalin als van zijn voorganger Lenin een standbeeld in ons land. Het negen meter hoge standbeeld van Vladimir Iljitsj Lenin werd door aannemer Henk Koop geïmporteerd uit het Oost-Duitse Merseburg en staat sinds februari 1997 op het erf van zijn bedrijf in Tjuchem.

Koop is de oprichter van het aannemersbedrijf Koop-Tjuchem dat verwikkeld was in de bouwfraude die leidde tot de parlementaire enquête van 2002. Koop heeft het beeld van Lenin naar eigen zeggen op zijn terrein gezet als waarschuwing tegen het communisme. 

Buste_Stalin_2.jpgHet unieke borstbeeld van de Russische dictator Jozef Stalin werd in 1986 in de Haagse Geleenstraat geplaatst. Het beeld van de Sovjet-dictator werd gemaakt door de Russische kunstenaars Vitaly Komar en Aleksander Melamid en stond niet voor niks in de Haagse hoerenbuurt. Het Russische kunstenaarsduo staat immers bekend om zijn anti-communistische ideeën.

In 2003 werd de buste van Stalin verplaats en op een prominente plaats neergezet voor het Haagse Gemeentemuseum (Stadhouderslaan 43). Daar valt hij nog steeds te bezichtigen. Naast de buste van Stalin ligt een dode vis en staat een burgerlijk schemerlampje. Het geheel is opgesteld in een telefooncel met de teksten Alarm en Brand-Politie erop. Het zal allemaal spottend bedoeld zijn, maar ondertussen heeft Stalin wel zijn standbeeld in Nederland. Karl Marx heeft eens gezegd dat de geschiedenis zich altijd herhaalt. De eerste keer als tragedie, de tweede maal als farce. Stalin ligt waarschijnlijk te schateren in zijn graf. Zelfs de Residentie eert kameraad Stalin, zij het dan wel op een aparte wijze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!