Aanloop naar de Eerste Wereldoorlog: 31 juli 1914

Het is dit jaar 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog begon. Erlend van Ark blogt dagelijks op Historiën over de belangrijke gebeurtenissen inde aanloop naar de Eerste Wereldoorlog. Vandaag 31 juli 1914.

Vrijdag 31 juli 1914

Duitse_leger_mobilisatie

Het Duitse leger wordt gemobiliseerd. bron: Photodropper

Berlijn. In reactie op de Russische mobilisatie kondigde de regering in Berlijn vandaag rond 13.00 uur de ‘Kriegsgefahrzustand’ af. Daarnaast stuurde Duitsland twee ultimatums. Een naar St. Peterburg met een looptijd van 12 uur en een naar Parijs met een looptijd van 18 uur. Van Rusland wordt geëist dat ze de mobilisatie terugdraaien en van Frankrijk een verklaring waarin zij beloven neutraal te blijven. Niemand in Berlijn verwacht dat aan deze eisen wordt voldaan. Een grote Europese oorlog dreigt dus!

Ook Oostenrijk-Hongarije besluit nu volledig te mobiliseren. Het grootste deel van het leger wordt richting Rusland gestuurd, een kleiner deel houdt de grens met Italië in de gaten en een nog kleiner deel is beschikbaar voor een offensief tegen Servië.
In Wenen wordt verbaasd gereageerd op het telegram van Moltke van gisteren met het verzoek tot mobilisatie. Berchtold vraagt zich af wie er nu de baas is in Berlijn de politici of de militairen. Vandaag kwam pas het verzoek van de Duitse keizer binnen om te mobiliseren. Wilhelm vraagt Oostenrijk-Hongarije Rusland tegen te houden zodat Duitsland Frankrijk kan verslaan.

In Parijs vrezen de militairen dat ze inmiddels minimaal twee dagen achter lopen op de Duitse mobilisatie. Joffre wordt ongeduldig en wil het Franse leger mobiliseren. De politici houden dit tegen om de wereld te laten geloven dat Duitsland de agressor is.
Er vinden demonstraties voor en tegen de oorlog plaats in de Franse hoofdstad. ’s Avonds wordt de socialistisch leider Jean Jaurès doodgeschoten door een extreem-rechtse nationalist. Jaurès was pacifist en wilde het leger omvormen tot een louter defensief instrument. De krant ‘Le Temps’ spreekt in de speciale avondeditie van “De onthoofding van het pacifisme”.

Engeland houdt de kaarten voorlopig nog tegen de borst. Grey vindt dat Engeland een morele verplichting heeft om Frankrijk en Rusland te steunen maar het kabinet en de Engelse kranten zijn tegen interventie.  Het Engelse kabinet heeft vandaag over de kwestie België gesproken. Engeland garandeert al vanaf 1839 de Belgische neutraliteit. De Engelse premier Herbert Asquith vat het standpunt van het kabinet over de kwestie samen tegen koning George V: “als het probleem zich voordoet, zullen wij op basis van beleid (‘policy’) en niet juridische verplichtingen een beslissing nemen”. Dit betekent dus eigenlijk dat het verdrag van 1839 niks waard zal zijn. Grey stuurt zowel Frankrijk als Duitsland een telegram met de vraag hoe beide landen tegenover de Belgische neutraliteit staan. Wellicht kan hij de Engelse bevolking en het kabinet winnen voor interventie als de neutraliteit van België wordt geschonden.

Nederland en België blijven neutraal

Door de dreigende situatie in Europa besluiten ook Nederland en België hun leger te mobiliseren maar beide landen verklaren strikt neutraal te willen blijven.

Bekijk ook het volledige overzicht van de  aanloop naar de Eerste Wereldoorlog.

[bol_product_links block_id=”bol_53c2ffa43d69a_selected-products” products=”9200000014231745,9200000011489395,9200000015001587,1002004007442672,9200000014688110,9200000022206053″ name=”De Eerste Wereldoorlog” sub_id=”” link_color=”E94C00″ subtitle_color=”E94C00″ pricetype_color=”000000″ price_color=”E94C00″ deliverytime_color=”C20318″ background_color=”FFDF80″ border_color=”E94C00″ width=”600″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Erlend van Ark

Erlend van Ark is historicus, docent en schrijver. Hij is geboren in 1977 en opgegroeid in het Noord-Hollandse Middelie. Na de middelbare school heeft hij eerst een bachelor Bank- en Verzekeringsleer gehaald en daarna is hij in 2000 Geschiedenis gaan studeren (UvA) en heeft hij de eerstegraads docentenopleiding (VU) afgerond. Na een aantal jaren gewerkt te hebben als geschiedenisdocent en docent Bestuurskunde kwam de uitgever I-Publish op zijn pad. Inmiddels is zijn eerste boek, over de Eerste Wereldoorlog, gepubliceerd en werkt hij aan zijn tweede, over de Tweede Wereldooorlog. Daarnaast is hij als freelance docent verbonden aan diverse onderwijsinstellingen en heeft hij werk als content schrijver en blogger. Erlend heeft een relatie met Irene Buzzoni en woont in Purmerend.

More Posts

Schrijf je in voor TOEN!