Egyptische mummie onder CT-scan

Een gemummificeerde vrouw uit het oude Egypte is donderdag 14 januari onder een CT-scan geplaatst. Wetenschappers hoopte meer informatie te verkrijgen over de pakketjes in haar lichaam.

De mummie Pa-ib is zo’n 4.000 jaar oud en ligt al jaren in het Barnum museum in Amerika. Ze is naar de Quinnipiac-universiteit gebracht en heeft daar een CT-scan gehad. Ook werd er een camera in haar lichaam gebracht. Wetenschappers hoopten dat het onderzoek duidelijk zou maken wat er in de pakjes zit die in het lichaam van de vrouw zitten. In haar buik en bekken liggen enkele pakjes, waarin organen konden zitten maar ook gemummificeerde vogels. Maar hoewe de nieuwste technologieën zijn gebruikt, en de foto’s die gemaakt zijn een resolutie hebben die acht keer sterker is dan foto’s die in 2006 van Pa-ib zijn gemaakt, heeft de scan geen antwoord op deze vraag gegeven. Pa-ib geeft haar geheimen nog niet helemaal prijs.

Als de pakketjes in haar lichaam gemummificeerde vogels zouden zijn, zou dat van Pa-ib een zeer bijzondere mummie maken. De vogels zouden namelijk een geschenk zijn aan de god Thoth, die in de Egyptische mythologie een belangrijke rol speelt bij het beoordelen van de doden. Dit soort geschenken voor de goden zijn pas twee keer eerder gevonden in mummies. Het zou voor Pa-ib onder andere betekenen dat ze veel jonger is dan de 4.000 jaar die nu worden geschat, omdat 4.000 jaar geleden vogels nog niet gebalsemd werden. 

Wetenschappers zijn wel andere dingen uit de scan te weten gekomen. Zo is nu duidelijk dat Pa-ib waarschijnlijk begin 30 was, en dat ze waarschijnlijk niet van koninklijke bloede was. Dit laatste is te concluderen uit het feit dat het balsemen van de vrouw is afgeraffeld. Ook zouden vezels in de stof waarin ze gewikkeld is aanwijzingen kunnen geven over de woonplaats van de vrouw. De definitieve resultaten van het onderzoek worden in maart verwacht.

Bron: Scientias.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!