Elagabalus: Transgender die regeerde over het Romeinse Rijk

Door zichtbare rolmodellen als Caitlyn Jenner is er in de maatschappij dit jaar veel aandacht geweest voor transgenders. 2015 zou wel het ‘jaar van de transgender’ genoemd kunnen worden. Van transgender is sprake als een persoon zich van een ander geslacht voelt dan hij of zij in werkelijkheid is. Dit gedragspatroon is van alle tijden. Zo gaan over de Romeinse keizer Elagabalus verhalen dat hij een transgender zou zijn geweest.

Religieuze fanaticus

Onder Romeinse keizers is Elagabalus (203-222) een veel minder bekende naam dan Nero, Caligula en Commodus. Hij regeerde dan ook maar vier jaar, van 218 tot 222. Zijn seksuele geaardheid en genderidentiteit is onder historici echter een veelbesproken onderwerp. Elabalagus gedroeg zich tijdens zijn leven zeer excentriek. Dat begon al met zijn religieus fanatisme. In werkelijkheid heette hij Bassanius, maar veranderde zijn naam vanwege zijn enorme interesse in de Syrische god Elagabal. Nadat Bassianus het tot hogepriester van de Elagabal cult had geschopt, eiste hij dat grote aantallen rundvee elke dag op een enorm altaar werden geofferd.

Liefdesleven als een soap

Buste van Elagabalus in het Musei Capitolini in Rome (bron: Wikimedia)

Buste van Elagabalus in het Musei Capitolini in Rome (bron: Wikimedia)

‘Hogepriester’ Elabalagus leidde een liefdesleven als een soap. Goede Tijden Slechte Tijden is er niks bij. Vanaf het moment dat Elagabalus in 218 op slechts 14-jarige leeftijd tot Romeinse keizer werd gekroond, trouwde en scheidde hij maar liefst vijf keer. Zijn eerste vrouw heette Julia Cornelia Paula, die hij al snel inruilde voor Julia Aquila Severa. Ook met haar kon hij het geluk niet vinden. Vervolgens trouwde hij met Annia Aurelia Faustina, een afstammelinge van de vroegere keizer Marcus Aurelius. Bijzonder genoeg had Elagabalus haar echtgenoot kort daarvoor laten executeren. Het liefdesgeluk duurde slechts kort. Elagabalus besloot na nauwelijks een jaar terug weer terug te keren bij zijn tweede vrouw, Julia Augusta Severa.

Herenliefde

In de Historia Augusta, een boekwerk met biografieën van Romeinse keizers, was Elabalagus in werkelijkheid van de herenliefde. Hij zou zelfs in het huwelijk zijn getreden met de een atleet genaamd Aurelius Zoticus uit Smyrna. Volgens de Romeinse consul en historicus Cassius Dio droeg Elabalagus graag pruiken en epileerde zijn haar. De Griekse schrijver en historicus Herodianus weet te melden dat hij graag cosmetica gebruikte. Hij schrijft ook dat de Romeinse keizer aan een arts zou hebben gevraagd om hem uit te rusten met vrouwelijke geslachtsorganen. In de moderne tijd zou hij dus een transgender worden genoemd. In de Historia Augusta, Life of Elagabalus is het volgende te lezen over de escapades van Elagabalus:

Ten slotte had hij een speciaal kamertje in het paleis ingericht, waar hij zijn onfatsoenlijkheden pleegde; bij de ingang van de deur stond hij altijd naakt, zoals de hoeren doen; hij bewoog het gordijn, dat aan gouden ringen hing, terwijl hij voorbijgangers met een zachte en smeltende stem trachtte te verleiden. Er waren natuurlijk mannen die speciaal de opdracht hadden gekregen om hun rol te spelen. Want, zoals ook in andere zaken, had Elegabalus talrijke agenten, die precies die mannen uitzochten die hem in hun smerigheid het best konden behagen. Hij vroeg geld voor deze vunzigheid en liet zich zelfs tevreden uit over zijn winsten; hij maakte ook ruzie met zijn partners in dit beschamende beroep; hij beweerde dat hij meer liefhebbers had dan zij en ook meer geld verdiende.

De rozen van Elagabalus, geschilderd door Lawrence Alma-Tadema, 1888 (bron: Wikimedia)

De rozen van Elagabalus, geschilderd door Lawrence Alma-Tadema, 1888 (bron: Wikimedia)

Moord

Met Elagabalus liep het uiteindelijk niet goed af. Onvrede nam in de loop van zijn regeerperiode sterk toe. Zijn grootmoeder, Julia Maesa, organiseerde een complot om haar excentrieke kleinzoon ten val ten brengen. In maart 222 werd hij vermoord door de Praetoriaanse Garde en vervangen door Alexander Severus.

Bronnen

  • M. Icks. The Crimes of Elagabalus: The Life and Legacy of Rome’s Decadent Boy Emperor. New York: IB Taurus & Co, 2011.
  •  Augustan History (Historia Augusta) Life of Ebalagus.

Lees meer in de schandalige seks! Historiën special

[bol_product_links block_id=”bol_5613e4e71f6b2_selected-products” products=”1001004009873355,1001004007499902″ name=”Elagabalus” sub_id=”” link_color=”D68F00″ subtitle_color=”D6982D” pricetype_color=”FF642B” price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFBD7A” border_color=”D27700″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Denise Parengkuan

Denise Parengkuan (1991) studeerde Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en Internationale Betrekkingen in Historisch Perspectief aan de Universiteit Utrecht. Ze is gespecialiseerd in Amerikaanse en internationale geschiedenis. Daarnaast heeft ze sinds kort haar eigen tekstbureau 'Talent voor Teksten'. Voor vragen/opmerkingen kunt u haar altijd bereiken op info@talentvoorteksten.com.

More Posts - Website

1 Reactie op Elagabalus: Transgender die regeerde over het Romeinse Rijk

Schrijf je in voor TOEN!