Elvis Presley

ElvisFansCantBeWrong_intro.jpgElvis Presley sierde op 22 september 1977 het omslag van Rolling Stone magazine, een maand na zijn overleden op 16 augustus.

 

 

elvisklein.jpgEen van de meest gelezen bladen van de popcultuur. Begonnen eind jaren zestig als een cultblad voor een kleine kring lezers, groeide Rolling Stone uit tot een gezaghebbend blad, waarvan elke beroemde Amerikaan de cover wilde sieren.

Een van de meest opvallende kenmerken van de jongerencultuur in de tweede helft van de twintigste eeuw was de enorme invloed van de popmuziek. Onbetwiste koning van de rock and roll was Elvis Presley die in de jaren vijftig voor een ware revolutie zorgde. Bezorgde Amerikaanse ouders wilden de bandeloze zanger het zwijgen opleggen; hij zou hun onschuldige dochters maar op ideeën brengen.

Natuurlijk was de opmars van ‘Elvis the pelvis’ niet te stuiten en miljoenen fans over de hele wereld waren aan de radio gekluisterd wanneer het ‘Heartbreak Hotel’, ‘All shook up’ of ‘One night with you’ uit de speakers schalde.

Begin jaren zestig, toen Elvis zijn militaire dienstplicht had vervuld, raakte hij zijn scherpte een beetje kwijt. Hij werd zelfs een Hollywoodster en verscheen in licht verteerbare films die zich afspeelden in Las Vegas, Hawaii en andere oorden waar de mooie meiden in drommen om hem heen stonden. Na een korte come-back als musicus werd het succes Elvis te veel. Hij werd een kluizenaar in zijn protserige huis op het landgoed ‘Graceland’ en wanneer hij optrad moest een wit glitterpak de indruk wekken dat hij nog steeds de beste was.
 
Vereenzaamd en vervreemd van zijn fans, verslaafd aan pillen, kwam in augustus 1977 het einde voor Elvis Presley. Tijdens een herdenkingsdienst zong een politieman ‘Love me tender’. Joe Klein, journalist van ‘Rolling Stone’ schreef over die dag: ‘It was a bright, hot afternoon, but not unbearable. The crowd was large, but not overwhelming. The mood was respectful, but there were few tears. Rosemary Coggin had brought a whole box of Kleenex with her, but didn’t use a single one.’

http://www.rollingstone.com/
Presley online:
http://www.elvispresleypage.nl/index1.htm 
http://www.elvis.com/
http://www.kb.nl/dossiers/elvis/elvis.html

Omslag Rolling Stone 22 september 1977.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!