Erfgoedbalans 2009

De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) biedt met Erfgoedbalans 2009 inzicht in wat erfgoed is en hoe het met ons erfgoed staat. Het voornemen is dat de balans iedere vijf jaar opnieuw wordt opgemaakt.

erfgoedbalans 2009

De definiëring van erfgoed is lastig. Dat heeft als gevolg dat veel beschouwingen over erfgoed nogal vaag zijn. In dit boek is met die vruchteloze traditie gebroken. In het boek staan veel facts and figures. Het erfgoed is meetbaar gemaakt. Ook de beschouwingen  zijn zakelijk van toon.

Integratie

Archeologie, Cultuurlandschap en Gebouwd Erfgoed komen bij ieder thema nog apart aan bod; thema’s zoals Kennis, Publiek en educatie, Ruimtelijke ontwikkelingen en Beleid. De afzonderlijke wortels van de Rijksdienst zijn dus nog duidelijk zichtbaar. Integratie van deze vakgebieden is een kwestie van lange termijnpolitiek.

Inspiratie

De Erfgoedbalans 2009 doet uiterlijk misschien aan als een beleidsrapport. Maar het is juist bedoeld voor gebruik dóór beleidsmakers. Door de heldere toon, feitelijke gegevens  en illustratieve voorbeelden kan de Erfgoedbalans hen ter inspiratie dienen.

Beukers, E. eindred.,

Erfgoedbalans 2009, Archeologie, monumenten en cultuurlandschap in Nederland

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
(Amersfoort 2009)

 

Leon Mijderwijk

Leon Mijderwijk (1975) studeerde voor Leraar Geschiedenis 2e graads aan de HU en deeltijd Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Zijn aandacht gaat uit naar de vroege middeleeuwen, in het bijzonder van Engeland. Hij schreef artikelen en recensies voor Westerheem, Archeologie Magazine, So British & Irish, Muntkoerier en Filatelie. Leon is redactiemedewerker van het Detectormagazine en Historiën-redacteur. Hij onderhoudt contact met diverse uitgeverijen, archeologen en historici.

More Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!