Feestelijke herdenking 200 jaar Route Napoléon

In 2015 is het 200 jaar geleden dat Napoleon Bonaparte ontsnapte van het eiland Elba en terugkeerde naar Frankrijk. Zijn glorieuze opmars naar Parijs staat bekend als ‘La Route Napoléon’ en wordt dit jaar op grootse wijze herdacht. Het hele jaar door zijn er evenementen langs de Route Napoléon, die de eerste toeristische route van Frankrijk was en werd aangelegd in 1932.

Spectaculaire reconstructie

Op zaterdag 28 februari beginnen de feestelijkheden. Op zondag 1 maart volgt een spectaculaire reconstructie van de aankomst van Napoleon per boot in Golfe-Juan. Vervolgens zal een historische route van zeven dagen worden gevolgd om uiteindelijk te arriveren in Grenoble, ruim 330 kilometer verderop. Alles gebeurt op precies op dezelfde dag als tweehonderd jaar geleden. De route Napoleon loopt van Grenoble via Gap naar Digne-Les-Bains naar Cannes met als eindpunt Golfe-Juan, waar de overtocht naar Elba gemaakt kan worden.

De Route de Napoléon (bron: www.route-napoleon.com)

De Route de Napoléon (bron: www.route-napoleon.com)

App

De ANWB biedt haar lezers de mogelijkheid om in de voetsporen te treden van de legendarische Franse keizer. Binnenkort is via de AppStore en PlayStore de app ‘La Route Napoléon’ te downloaden, waarmee het mogelijk is om de route te wandelen of te fietsen. In de app kan langs het hele traject extra informatie worden gevonden met achtergrondverhalen, bezienswaardigheden en overnachtingsadressen.

De herrijzenis van Napoleon

Herdenkingsplaquette in Grenoble. (bron: wikimedia)

Herdenkingsplaquette in Grenoble. (bron: wikimedia)

Na de Slag bij Leipzig in oktober 1813 ging het Eerste Franse Keizerrijk van Napoleon ten onder. In 1814 werd Napoleon verbannen naar het eiland Elba, vanwaar hij al snel wist te ontsnappen. Hij arriveerde op 1 maart 1815 in Golfe Juan nabij Cannes, met als doel zijn keizerstitel te heroveren. Napoleon reisde via de bergen naar Lyon om zo eventueel verzet van koningsgezinde dorpen in de Rhônevallei te ontlopen. ‘De Route Napoléon’ is daarom de slingerweg die de Middellandse Zee met Grenoble verbindt, onder meer via Grasse, Digne en Gap.

Tijdens zijn reis nam het aantal sympathisanten in rap tempo toe, zodat Napoleon na zes dagen uiteindelijk als een volksheld arriveerde in Parijs.

Like nu ook de Historien Facebook en blijf altijd op de hoogte van de laatste historische nieuwtjes en achtergrondverhalen!

Bronnen

  • 200 jaar ‘Route Napoléon’
  • Napoleon’s route: 200 jaar later
  • Denise Parengkuan

    Denise Parengkuan (1991) studeerde Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en Internationale Betrekkingen in Historisch Perspectief aan de Universiteit Utrecht. Ze is gespecialiseerd in Amerikaanse en internationale geschiedenis. Daarnaast heeft ze sinds kort haar eigen tekstbureau 'Talent voor Teksten'. Voor vragen/opmerkingen kunt u haar altijd bereiken op info@talentvoorteksten.com.

    More Posts - Website

    Schrijf je in voor TOEN!