Fotoboek Nederland en de Nederlanders

Het fotoboek Nederland en de Nederlanders roept veel emoties op. De wisselen af tussen verbazing en herkenning, bewondering (niet zo gek veel) en plaatsvervangende schaamte.

Afhankelijk van je eigen stemming kun je bij veel foto’s grim- of glimlachen. De foto’s laten Nederland zien, maar vooral de Nederlanders. Het is een beeld zonder zonsopgangen boven het Noordzeestrand, herten in de mits of rivieren door oneindig laagland. De fotografen geven een minder idyllisch, maar misschien wel eerlijker en reëler beeld: van tepelhappende strandgangers, een boerderij waarachter een kolossaal gebouw is ‘neergekwakt’, een overvolle koopgoot en een grafsteen met een foto van idool Frans Bauer erop.

Positieve Maarten van Rossem

De foto’s zijn gerubriceerd en worden ingeleid door ironische teksten van Jean-Pierre Geelen. Het essay dat het boek inluidt, is Maarten van Rossems ‘Wie zijn wij eigenlijk?’. Van Rossem is positief over Nederland. Met tal van feiten en cijfers maakt hij duidelijk dat Nederland echt een heel prettig plekje op de wereld is. Dat valt moeilijk te rijmen met de verwarring en onzekerheid die bij veel Nederlanders heersen over de staat van het land. Tevergeefs wordt door velen gezocht naar één nationale identiteit. In de geschiedenis is die eenheid al helemaal niet te vinden. Van Rossem is helder: “Dé Nederlander bestaat helemaal niet.” Als je jezelf in de meerderheid van de gefotografeerden niet herkent, kun je die conclusie alleen maar onderschrijven.

Nederland en de Nederlanders is een boeiend boek om te hebben; een ‘mooi’ tijdsbeeld dat je steeds weer zult pakken om je af te vragen “Heb ik het nu goed gezien?”. Ik vind het ook typisch boek om cadeau te doen; aan iemand die je verbazing deelt, of –misschien nog wel leuker- als steek onder water aan die telefonerende, immer winkelende, kamperende oranjegekke collega, familielid of kennis die zich (waarschijnlijk zonder schaamte) wel moet herkennen in een van die afgebeelde Nederlanders.

Nederland en de Nederlanders, een fotoboek
Maarten van Rossem en Jean-Pierre Geelen

(Amsterdam 2011)
ISBN 978 90 468 1106 1, € 24,95

Nieuw Amsterdam Uitgevers
Hollandse Hoogte

[bol_product_links block_id=”bol_591a0f5e43ebd_selected-products” products=”1001004011549197″ name=”Nederland en de Nederlanders” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FF9C38″ border_color=”D21C00″ width=”200″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Leon Mijderwijk

Leon Mijderwijk (1975) studeerde voor Leraar Geschiedenis 2e graads aan de HU en deeltijd Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Zijn aandacht gaat uit naar de vroege middeleeuwen, in het bijzonder van Engeland. Hij schreef artikelen en recensies voor Westerheem, Archeologie Magazine, So British & Irish, Muntkoerier en Filatelie. Leon is redactiemedewerker van het Detectormagazine en Historiën-redacteur. Hij onderhoudt contact met diverse uitgeverijen, archeologen en historici.

More Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!