Gebroeders van Limburg: festival en tentoonstelling

Het Gebroeders van Limburg festival vindt op 26 & 27 augustus plaats in Nijmegen. Een tentoonstelling over oom Johan Maelwael volgt in oktober.

Gebroeders van LimburgGebroeders van Limburg

De drie Nijmeegse schilders Paul, Herman en Johan van Limburg zijn samen met hun oom Johan Maewael dé grondleggers van de Nederlandse schilderkunst. Het unieke erfgoed van de Gebroeders van Limburg vindt zijn oorsprong in de late middeleeuwen in Nijmegen, daar waar de gebroeders geboren en getogen zijn.

De Gebroeders van Limburg kwamen uit een kunstenaarsfamilie in de Burchtstraat. Hun grootvader Willem Maelwael werkte samen met zijn broer als schilder en vergulder voor hertog Willem van Gulik. Hun oom Johan Maelwael werkte ook als schilder aan het Gelderse hof, maar ging later aan het Bourgondische hof werken.

Het schildertalent zat in de familie en ook de Gebroeders van Limburg kregen de smaak te pakken. Ze reisden hun oom achterna en gingen uiteindelijk werken voor de Hertog van Berry. Hij was een grote kunstverzamelaar en gaf hen de opdracht twee getijdenboeken te maken met prachtige miniaturen. De Gebroeders genoten van hun ambacht en creëerden gedetailleerde taferelen van het dagelijkse leven van zowel edelen als boeren. Ze keerden af en toe nog terug naar hun thuis, Nijmegen, voor hun dood.

Gebroeders van Limburg Festival:
Centrum Nijmegen 26 & 27 augustus 2017

Om hun tijd, leven en prachtige schilderkunst te vieren organiseert de Stichting Gebroeders van Limburg elk jaar een middeleeuws festival met allerlei activiteiten waarbij het werk van de familie Maelwael – van Limburg centraal staat.

Op 26 en 27 augustus 2017 vindt weer het Gebroeders van Limburg Festival plaats. In de binnenstad van Nijmegen waant u zich in de middeleeuwen met onder andere diverse kraampjes, ambachten, muziek, theater en kinderspelen! Elk jaar trekt er, zoals in de middeleeuwen, een ‘Blijde Incomste’ door de straten van de oudste stad van Nederland. Daarnaast is er een middeleeuwse kerkdienst en een wandelroute langs de verborgen middeleeuwse plekjes van Nijmegen.

Kijk voor meer informatie op: www.gebroedersvanlimburg.nl

Tentoonstelling Johan Maelwael:
Rijksmuseum 6 oktober 2017 – 7 januari 2018

Johan Maelwael pieta

La Grande Pietá door Johan Maelwael (±1400). Bron: wikimedia commons.

Het Rijksmuseum presenteert in de tentoonstelling over Johan Maelwael een rijkdom aan West-Europese middeleeuwse kunstschatten van het hoogste niveau. Voor de eerste keer worden schilderijen van Johan Maelwael en zijn hertogelijke werkplaats in Dijon in samenhang getoond met schilderijen, handschriften, edelsmeedwerk, ivoren en beelden van de belangrijkste Nederlandse kunstenaars en hun Franse tijdgenoten. Zo zullen ook 5 (van de 7) rijk gedecoreerde handschriften van de Gebroeders van Limburg te zien zijn. Absolute topstuk is de Grote Ronde Pieta die het Musée du Louvre bij hoge uitzondering uitleent.

Kijk voor meer informatie op: Rijksmuseum.nl/maelwael

[bol_product_links block_id=”bol_598c2576a9f26_selected-products” products=”1001004002627302,1001004002812572,1001004004512812″ name=”Gebroeders van Limburg” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FF9C38″ border_color=”D21C00″ width=”600″ cols=”3″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Schrijf je in voor TOEN!