Geschiedenis, gebruik & misbruik

Geschiedenis, Gebruik & misbruik van Margaret MacMillan is een pageturner over de rol van geschiedenis in de wereldpolitiek.

geschiedenis-gebruik-misbruik

De klaagzang dat velen te weinig historisch besef hebben, is een gebed zonder eind. De redengeving waarom daaraan iets gedaan moet worden, is veelal dat geschiedenis van belang is om het heden te begrijpen.

Paralellen

Deze drogreden gebruikt Margaret MacMillan in Geschiedenis, Gebruik & misbruik niet. De vraag waarom het bestuderen van geschiedenis nut heeft, stelt zij ook (in het hoofdstuk ‘Geschiedenis als leidraad en vriend’. Zij geeft aan dat in het heden inderdaad parallellen zijn met situaties in het verleden, maar je kunt daar slechts lering uit trekken als je de juiste conclusies verbindt aan het gebeurde.

Legitimering

Waarom is geschiedenis dan toch nuttig? Eigenlijk is MacMillans boek in het geheel het antwoord. De auteur laat aan de hand van tal van recente voorbeelden zijn dat geschiedenis alom is. Tal van politieke en militaire beslissingen worden genomen aan de hand van de geschiedenis. Zeker met het wegvallen van andere drijfveren, zoals geloof, wordt geschiedenis een middel tot legitimering van tal van zaken. En niet altijd wordt die geschiedenis op een ‘faire’ wijze ingezet. Vermanend spreekt MacMillan haar collega’s dan ook toe dat zij de taak hebben te ontmythologiseren, ook als dat niet altijd goed valt bij deze of gene.

Pageturner

MacMillan versterkt haar stellingen met gebeurtenissen van over de hele wereld, hoewel enkele van haar eerdere studieonderwerpen (Nixon in China, haar vaderland Canada en Versailles 1919) wel de boventoon voeren. De treffende voorbeelden tonen MacMillans kwaliteiten als historica, maar zeker als schrijver. Het is ook een compliment waard aan de vertaler Aris van Braam die de snelheid en de trefzekerheid van schrijven heeft weten te behouden. Geschiedenisboeken zijn niet vaak pageturners, maar dit is er een.

MacMillan, M.

Geschiedenis, Gebruik & misbruik

(Amsterdam 2009)

ISBN 978 90 458 0084 4, € 18,50.
Uitgeverij Mouria

Video Margaret MacMillan over The Uses and abuses of history

Leon Mijderwijk

Leon Mijderwijk (1975) studeerde voor Leraar Geschiedenis 2e graads aan de HU en deeltijd Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Zijn aandacht gaat uit naar de vroege middeleeuwen, in het bijzonder van Engeland. Hij schreef artikelen en recensies voor Westerheem, Archeologie Magazine, So British & Irish, Muntkoerier en Filatelie. Leon is redactiemedewerker van het Detectormagazine en Historiën-redacteur. Hij onderhoudt contact met diverse uitgeverijen, archeologen en historici.

More Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!