Geschiedenis in spelvorm

tijdspel-kleinLeerlingen van het VMBO kunnen spelenderwijs hun kennis van de chronologie van de tijd en de grote lijnen en thema’s van de geschiedenis vergroten met Anno’s Tijdspel.

tijdspelAnno heeft een ‘Tijdspel’ voor het VMBO ontwikkeld. Het doel van het spel is om spelenderwijs de kennis van leerlingen te vergroten van de chronologie van de tijd en de grote lijnen en thema’s van de geschiedenis. Door het spelen van het spel krijgen leerlingen inzicht in de samenhang van thema’s en tijdlijnen, waardoor zij ontwikkelingen beter in de tijd kunnen plaatsen.

Het ‘Tijdspel’ is lesondersteunend en sluit aan bij de kerndoelen en methodes in het geschiedenisonderwijs. Leerkrachten kunnen het spel op verschillende manieren inzetten: bijvoorbeeld als toetsmethode, als introductie van de les, of als afsluiting van een hoofdstuk.

In het spel verbinden leerlingen chronologie en thema’s met elkaar door kaarten op de juiste volgorde te leggen. Het spel bestaat uit basiskaarten (tijdvakken, jaartallen en periodes) en uitbreidingskaarten (themakaarten, canonkaarten, kenmerkende begrippen geschiedenis VMBO).

Themakaart (l), begripkaart (m) en canonkaart (r) uit het spel

Themakaart (l), begripkaart (m) en canonkaart (r) uit het spel

Aan de hand van de uitbreidingskaarten kunnen docenten differentiëren op niveau. Het spel is inzetbaar vanaf de brugklas tot de examenklas en het is bruikbaar voor alle leerwegen binnen het VMBO.

Bij het spel zijn een lesbrief met handleiding gemaakt die gratis vanaf de website van Anno gedownload kunnen worden.
Het tijdspel zelf is voor € 5,- te bestellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!