Geschiedenis van Pasen: een christelijke traditie

Pasen. Tijd voor eieren en de langoren die deze schijnen te verstoppen. In ons online magazine TOEN! gingen we twee jaar geleden op de geschiedenis van Pasen in. Omdat het weer Pasen is, brengen we die inhoud opnieuw onder de aandacht.

Geschiedenis van Pasen

Geschiedenis van Pasen

Pysanky. Paaseieren uit Oekraïne. Foto genomen in 2011 door: Lubap Creator:Luba Petrusha (Own work) [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons.

Pasen is een christelijke traditie. Met Pasen herdenken gelovigen dat Jezus opstond uit de dood. Onder het motto: er is leven, leven na de dood. Lees in TOEN! over de geschiedenis van Pasen. We hebben een aantal artikelen uit het magazine op een rijtje gezet.

De paastraditie: hoe zat het ook alweer?

Dit artikel gaat over de aanloop naar Pasen via de vastentijd naar de Goede of Stille Week. En over de betekenis van al die dagen tijdens en rondom Pasen:

  • Palmzondag
  • Witte Donderdag
  • Goede Vrijdag
  • Stille Zaterdag
  • Eerste en Tweede Paasdag

Wanneer is het Pasen?

Op Eerste Paasdag wordt de opstanding van Jezus Christus herdacht. Het valt altijd op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente. Deze datum werd in 325 vastgesteld tijdens het Eerste Concilie van Nicea, een bisschoppenvergadering. Lees hier meer over de datering van Pasen.

De geschiedenis van het paasei

Bij Pasen hoort een paasei. Hardgekookt, zachtgekookt of zelfs rauw. Mensen houden van eieren. En vogels leggen ze als de lente begint. Verder staat het ei wereldwijd symbool voor vruchtbaarheid, geboorte en een nieuw begin. Eieren maken deel uit van tradities in vele culturen door de eeuwen heen. De geschiedenis van het paasei in vogelvlucht.

De paaseieren van Fabergé

Over royale eieren die besmet werden met het bloed van de Russische Revolutie.

De historische Jezus

Bestond Jezus echt?

De paasvloek van de Vliegende Hollander

Griezelen met Pasen. Het verhaal over het beruchte spookschip.

Jacob Roggeveen ontdekt Paaseiland

Over de ontdekking van Paaseiland en zijn opvallende stenen reuzen: de Moai.

En nog veel meer over de geschiedenis van Pasen

Ga naar de eerste editie van Toen!

 

Schrijf je in voor TOEN!