Gezocht: Historicus

Een geschiedenisopleiding is geen routeplanner voor de arbeidscarrière. In Gezocht: Historicus laat Kayleigh Goudsmit zien dat historici niettemin volop kansen hebben op de arbeidsmarkt.

 

Voor iedereen die een geschiedenisopleiding heeft gedaan, staat Gezocht: Historicus vol herkenbare situaties. Bijvoorbeeld dat je de vraag nog wel eens krijgt wat je daarmee eigenlijk wilt worden (de toon is afhankelijk van de gedachten van de vragensteller). Zal een student commerciële economie die vraag ook zo vaak krijgen? Het antwoord wat veel historici geven op de vraag wat zij goed kunnen, heeft ook een hoog clichégehalte: schrijven, presenteren en analyseren. Daarmee maak je niet het verschil.

Veelzijdig en competent

Leren om jezelf te verkopen als historicus maakt geen deel uit van het curriculum. Zelf kreeg ik op de eerste dag te horen dat met de studie alle kanten op kunt. Tja, dat klinkt mooi, maar geeft niet veel richting. Toch klopt het aardig. Dat blijkt wel uit de conclusies uit Gezocht: Historicus.
Goudsmit (Jonge Historicus van het Jaar, 2017) interviewde tientallen historici en velen van hen hebben werk. In 7 hoofdstukken belicht ze evenveel branches waarin historici werkzaam zijn. Die geschiedenis werken -op verwachte en onverwachte plekken- met plezier en zijn-dankzij hun studie competent in wat zij doen. Daarbij vormt de rode draad dat zij op hun zoektocht naar ‘passend werk’ van de geijkte paden zijn afgeweken. Zoals een van de geïnterviewden opmerkt:

“Als je als historicus het bedrijfsleven in wilt, moet je openstaan voor andere functies dan waarvoor je hebt gestudeerd. Je moet niet aankomen als de historicus die veel weet over zo’n klein onderdeel. Ga uit van de vaardigheden die je meebrengt, in plaats van de kennis die je hebt.”

Slachtofferrol

Uiteindelijk vindt slechts een handjevol historici werk als wetenschapper. Dat de competenties die je ontwikkelt tijdens de studie van meerwaarde zijn voor tal van andere beroepen, is evident. Dat werk moet je overigens wel zelf zoeken en durven ontdekken. Het werk komt zelden vanzelf naar je toe. Goudsmit stelt daarom helder dat historici die klagen gewoonweg uit hun slachtofferrol moeten kruipen. Er is immers genoeg te doen voor iemand met historische talenten. Daarvoor geeft ze tips die daarbij van pas kunnen komen.

  • Durf te doen
  • Geef jezelf de tijd
  • De historicus is geen hobbyist.
  • Ga met mensen praten

Gezocht: Historicus is een aanrader. Afhankelijk van de fase van de geschiedenisopleiding is er lering, herkenning of bevestiging te halen.

Goudsmit, K.,

Gezocht: Historicus

(Amsterdam 2018)
ISBN 978 94 6298 464 6, € 14,99, 123 p.
Amsterdam University Press

Leon Mijderwijk

Leon Mijderwijk (1975) studeerde voor Leraar Geschiedenis 2e graads aan de HU en deeltijd Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Zijn aandacht gaat uit naar de vroege middeleeuwen, in het bijzonder van Engeland. Hij schreef artikelen en recensies voor Westerheem, Archeologie Magazine, So British & Irish, Muntkoerier en Filatelie. Leon is redactiemedewerker van het Detectormagazine en Historiën-redacteur. Hij onderhoudt contact met diverse uitgeverijen, archeologen en historici.

More Posts

Historiën Twitter
Schrijf je in voor TOEN!