Gladiatoren: helden van het Colosseum: weekendtip!
Werp in de tentoonstelling ‘Gladiatoren, helden van het Colosseum’ een blik achter de schermen van de amfitheaters en ontdek een veelzijdig fenomeen dat op en top Romeins was!

Bron: wikiwand.com
Wat?
Gladiatoren; je kent ze uit films, strips, boeken. Ze fascineren. Maar klopt het beeld van de woeste mannen die leefden om te vechten? Die geen andere keuze hadden? Van wie velen snel en wreed aan hun einde kwamen in Romeinse amfitheaters?
Genuanceerd beeld
Het verhaal van de gladiatoren is veel genuanceerder dan het beeld van de vechtende en stervende filmheld. Gladiatoren leefden onder een ijzeren discipline. Zij trainden als topsporters en verkeerden tussen de vrees voor het einde en de hoop op roem, rijkdom en vrijheid. In Romeinse ogen vertegenwoordigden zij belangrijke waarden: moed, zelfopoffering en vechtlust. Verklaart dat het grote succes van de gladiatorenspelen? Of hielden de Romeinen gewoon van veel sensatie en van bloed?
Tentoonstelling
Ontdek in de tentoonstelling de oorsprong van de gladiatorenspelen en verkennen het amfitheater als een nieuw bouwtype en maken kennis met de gladiatoren. Wie waren zij? Waar kwamen ze vandaan en hoe werden ze gerekruteerd? Hoe zag hun dagelijks leven er uit? Waar sliepen ze, hoe trainden ze en wat aten ze? Waren er verschillen in hun bewapening? Waren er ook vrouwelijke gladiatoren?
Bijzondere vondsten
Er zijn bijzondere vondsten te zien uit het grootste amfitheater ter wereld: het Colosseum in Rome. In dit prachtige overblijfsel uit een lang vervlogen tijden traden jaarlijks duizenden gladiatoren op; duizenden dieren werden daar opgejaagd. Door de unieke samenwerking met het Colosseum kan Museum het Valkhof prachtige voorwerpen uit Italië tonen: reliëfs, schilderingen, bouwsculptuur, wapenrusting en de ‘merchandising’ van vroeger, waarop de helden staan afgebeeld, aangevuld met belangrijke stukken uit gerenommeerde musea in Noordwest Europa. Verder met getuigenissen uit de Romeinse tijd en resultaten van recent onderzoek, onder meer op menselijke skeletten.
Waar?
Wanneer?
t/m zondag 5 maart 2017 van 11:00 tot 17:00
Voor wie?
Jongeren, volwassenen
Kosten?
16 euro