Gladiatoren, Helden van het Colosseum

Prachtige full colour afbeeldingen, korte artikelen geschreven door experts en ook nog aantrekkelijk geprijsd. Het wordt de bezoeker van de tentoonstelling Gladiatoren, Helden van het Colosseum niet gemakkelijk gemaakt.

gladiatoren, helden van het colosseumHoe kun je de museumshop van Museum Het Valkhof in Nijmegen passeren zonder dit boek aan te schaffen?

Tentoonstelling Het Valkhof, Nijmegen

Het boek begeleidt de gelijknamige tentoonstelling die eerder in het Gallo-Romeins MuseumTongeren was te zien (en door Historiën bezocht en gerecenseerd werd). In Gladiatoren staan 15 artikelen die tal van aspecten van de helden van het Colosseum laten zien. De auteurs hebben de opdracht gekregen to-the-point te schrijven want het totaal telt 128 pagina’s waarvan een groot aantal met foto’s is gevuld.

Spelen en amfitheaters

Er is een scheiding in de artikelen te maken waarbij een aantal invulling geeft aan de basiskennis over gladiatoren en de andere zorgen voor verdieping.
De volgende artikelen vormen de basis:

  • Ontstaan en ontwikkeling van de gladiatorenspelen
  • De oorsprong en ontwikkeling van amfitheaters
  • Een dag in het Colosseum
  • De gladiatoren
  • Gladiatorenspelen in de Romeinse keizertijd.

Nijmegen en Maastricht

Gladiatorenbeker uit Nijmegen. Bron: perskit Vantilt.

Gladiatorenbeker uit Nijmegen. Bron: perskit Vantilt.

In vijf van de verdiepende artikelen staan ‘Nederlandse’ onderwerpen centraal. Natuurlijk daarbij aandacht voor Nijmegen (amfitheater, gladiatorenbeker en acrobatenbeeldje) maar ook Maastricht (gladiatorengevecht) en Maasbracht (muurschilderingen) krijgen de ruimte.

Crowd control in het Colosseum

Zelf vond ik de bijdrage ‘Crowd control in het Colosseum’ van Daniëlle Slootjes de moeite zeer waard. Zij schrijft over hoe er in het oude Rome werd nagedacht “over de manieren waarop mensenmassa’s zo geordend en veilig mogelijk door de straten en naar de grote locaties geleid konden worden.” Net als zij aangeeft dat een techniek als virtual reality kan helpen om het inzicht hierin te vergroten is het artikel ten einde. Maar goed, fijn is dat als deze korte artikelen inderdaad smaken naar meer er gewoon een notenapparaat en literatuurlijst zijn met daarin boeken om verder te kunnen lezen.

En dat allemaal in 128 pagina’s. Kortom, loop die museumshop nu maar in.

Annelies Koster & Stephan Mols (redactie)

Gladiatoren, Helden van het Colosseum

(Nijmegen 2016)
ISBN 9789460043031
Uitgeverij Vantilt

[bol_product_links block_id=”bol_57f73d7f8a55d_selected-products” products=”9200000061855450″ name=”Gladiatoren, Helden van het Colosseum” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FF8E1C” border_color=”D2D2D2″ width=”200″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Leon Mijderwijk

Leon Mijderwijk (1975) studeerde voor Leraar Geschiedenis 2e graads aan de HU en deeltijd Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Zijn aandacht gaat uit naar de vroege middeleeuwen, in het bijzonder van Engeland. Hij schreef artikelen en recensies voor Westerheem, Archeologie Magazine, So British & Irish, Muntkoerier en Filatelie. Leon is redactiemedewerker van het Detectormagazine en Historiën-redacteur. Hij onderhoudt contact met diverse uitgeverijen, archeologen en historici.

More Posts

Schrijf je in voor TOEN!