Gladiatoren, helden van het Colosseum in Tongeren

Het Gallo-Romeins Museum van Tongeren organiseert van 24 oktober 2015 tot 3 april 2016 de tentoonstelling ‘Gladiatoren – Helden van het Colosseum’.

Deze tentoonstelling is een realisatie van het Gallo-Romeins Museum, samen met het Colosseum van Rome, Contemporanea Progetti en Expona. Het is de eerste keer dat dr. Rosella Rea van het Colosseum haar medewerking verleent aan een groots opgezette tentoonstelling die in het buitenland zal toeren. Na het succes van Sagalassos, de Etrusken en de Vikingen, verwacht Igor Philtjens, gedeputeerde van Toerisme en Cultuur en verantwoordelijke voor het museum, opnieuw een stormloop van bezoekers voor deze unieke tentoonstelling die in primeur voor Europa start in Tongeren.gladiatoren, helden van het colosseum

Gallo-Romeins Museum van Tongeren

Gedeputeerde Igor Philtjens: “Gladiatoren waren voor de Romeinen wat profvoetballers en topwielrenners zijn voor ons. En de sfeer rond de gladiatorenspelen kan je vergelijken met de sfeer rond de Champions League, het WK voetbal of de Tour de France. Een hoogtepunt waar tienduizenden Romeinen ongelooflijk naar toe leefden. Het onderwerp van deze tentoonstelling is dus bijzonder actueel. We waren dan ook onmiddellijk enthousiast toen wij benaderd werden om samen met dr. Rossella Rea van het Colosseum een grote tentoonstelling over gladiatoren op te zetten.”

Carmen Willems, directeur van het Gallo-Romeins Museum: “Expona, een tentoonstellingsmaker uit Italië, heeft ons gecontacteerd. Ze volgden onze activiteiten al enige tijd. Ze zochten voor dit uniek project een partner die een boeiend wetenschappelijk verhaal zou kunnen vertalen in een tentoonstelling voor een breed en gediversifieerd publiek. Een sterke tentoonstelling maken is een complex proces. Tal van factoren moeten goed op elkaar inspelen. Maar als je al kan starten met een befaamde wetenschapper als dr. Rosella Rea, die niet alleen alle kennis in huis heeft, maar ook alle deuren open krijgt van de Italiaanse musea met topcollecties, neem je natuurlijk een vliegende start. Die uitdaging gingen we dan ook graag aan!”

Gedeputeerde Igor Philtjens is er dan ook van overtuigd dat het Gallo-Romeins Museum met deze tentoonstelling nog meer op de internationale kaart zal komen te staan: “De tentoonstelling wordt in primeur in Tongeren opgebouwd en reist daarna verder naar Denemarken en Nederland. De expertise die het Gallo-Romeins Museum heeft opgebouwd op het vlak van publiekswerking wordt zo in Europa verspreid. We merken steeds meer internationale belangstelling om samenwerkingsverbanden met ons op te zetten. De Europese titel die het museum won, is daar niet vreemd aan natuurlijk. Het Gallo-Romeins Museum speelt immers ook mee op Champions League niveau.”

Topstukken

Wat de bezoeker mag verwachten van deze tentoonstelling? Carmen Willems: “Er worden niet enkel absolute topstukken getoond waar boeiende verhalen over worden verteld. Die informatie wordt overigens gelaagd gebracht in tekstpanelen, een audioguide en voor de kinderen in een fantastisch luisterspel.” Igor Philtjens: “Zoals steeds hechten we veel belang aan het ‘kidsproof’ aspect van een tentoonstelling. Een belevenisvol avontuur voor jong en oud. Verder zijn er veel video’s, interactives, levensechte figuren, installaties en dat alles in een intrigerend decor.”

Carmen Willems: “En we eindigen met een sterke apotheose. De bezoeker wordt na al die sfeervolle en tegelijk educatieve installaties op een eigentijdse manier 2.000 jaar terug in de tijd gecatapulteerd. In een verduisterde ruimte wordt de bezoeker ondergedompeld in de euforische sfeer die een gladiator ervaren moet hebben bij het betreden van de arena. ‘Gladiatoren – Helden van het Colosseum’ is een tentoonstelling die niemand mag missen!”

Gallo-Romeins Museum
Kielenstraat 15, 3700 Tongeren
België
Tel.: +32 12 67 03 30
E-mail: grm@limburg.be
www.galloromeinsmuseum.be

1 Reactie op Gladiatoren, helden van het Colosseum in Tongeren

Schrijf je in voor TOEN!