Gloria Mundi. Een wereldreis in 1913-1914

In 1913 kreeg de toen 21-jarige François van Hoogstraten een erfenis en besloot dat geld te gebruiken voor een lang door hem gekoesterde wens: het maken van een reis om de wereld.

In 1913 kreeg de toen 21-jarige François van Hoogstraten een erfenis en besloot dat geld te gebruiken voor een lang door hem gekoesterde wens: het maken van een reis om de wereld.

Alle foto’s, brieven en dagboeken van deze reis zijn bewaard gebleven. Zijn dochter Constance van Hoogstraten is de bezorger van deze documenten en heeft er voor gezorgd dat het boek Gloria Mundi. Een wereldreis in 1913-1914 op woensdag 14 maart 2012 bij Uitgeversmaatschappij Walburg Pers te Zutphen verschijnt.

Met de Transsiberische spoorlijn reisde François naar het Verre Oosten en Indië, om vandaar via Australië en Hawaï naar Canada en de Verenigde Staten te varen. In de VS ging alles per trein en soms auto via Los Angeles, de Grand Canyon en de Niagara-watervallen naar Washington en New York. In mei 1914 arriveerde hij weer in Rotterdam, na een reis van 215 dagen, waarvan hij er 86 op zee doorbracht. Al die tijd hield hij een uitgebreid dagboek bij en ook schreef hij geregeld naar huis.

Een wereldreis is en was geen sinecure, zeker in een tijd toen vliegtuigen nog geen gemeengoed waren. Maar na 1914 was een dergelijke reis lange tijd nauwelijks nog mogelijk. Oorlogen en revoluties zouden dat tot diep in de 20ste eeuw verhinderen.

Gloria Mundi toont ons de wereld van vóór 1914, die in veel opzichten traditioneel was, maar ook vol optimisme, en nu niet meer bestaat. François van Hoogstraten heeft die wereld nog nét kunnen bereizen om ons er deelgenoot van te maken. François van Hoogstraten werd in 1920 burgemeester van Zuylichem en in 1937 tot aan zijn pensioen was hij burgemeester van Hengelo in de Gelders Achterhoek. Daarna woonde hij in Lunteren waar hij op 26 december 1979 overleed.

Constance van Hoogstraten – woonachtig in Wageningen – heeft met dit unieke tijdsdocument een waardig monument voor haar vader willen oprichten.

Bezorgd door Constance van Hoogstraten,
Gloria Mundi. Een wereldreis in 1913-1914,

Uitgeversmaatschappij Walburg Pers
rijk geïllustreerd in kleur en zwart-wit, genaaid gebrocheerd,
ISBN 978.90.5730.797.9, prijs € 25,00 – 160 pagina’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!