Gouden Eeuw, proeftuin van onze wereld

In december 2012 publiceert Uitgeversmaatschappij Walburg Pers te Zutphen het boek De Gouden Eeuw – Proef tuin van onze wereld van Hans Goedkoop en Kees Zandvliet. In december 2012 publiceert Uitgeversmaatschappij Walburg Pers te Zutphen het boek De Gouden Eeuw – Proef tuin van onze wereld van Hans Goedkoop en Kees Zandvliet. Het rijk geïllustreerde boek verschijnt samen met de gelijknamige 13- delige tv-serie van de NTR en de VPRO die vanaf 11 december 2012 wekelijks te zien is op Nederland 2 en de tentoonstelling De Gouden Eeuw in het Amsterdam Museum.

Nederland is in de Gouden Eeuw onherkenbaar anders dan nu – en toch ook niet. Vluchtelingen zoeken er een veilig thuis. Migranten doen het zware werk. Jongeren scheppen een jeugdcultuur. Consumenten willen met de mode mee. Spaarders kopen aandelen en grote aandeelhouders gaan gevaarlijk speculeren.

Mirakel
Het verhaal van het zeventiende-eeuwse Nederland blijft een mirakel. Een ratjetoe aan gewesten komt in opstand tegen de Spaanse koning, bouwt met vallen en opstaan aan een nieuwe staat en groeit uit tot een experiment zoals de wereld nooit heeft gezien. Een samenleving die geleid wordt door de burger zelf. Met ongekende vrijheden en allerle i geloven door elkaar. Met schepen die de wereld overgaan en handelsposten van Indonesië tot Brazilië. Met wetenschappers die de wonderen van de natuur ontraadselen en schilders die de werkelijkheid als nieuw laten zien.

Hoe kijk je naar zo’n mirakel? Dit boek beziet de Gouden Eeuw als proeftuin voor onze eigen tijd. Een periode waarin Nederland, en dan vooral Holland en Amsterdam, het laboratorium wordt waar de wereld proefondervindelijk onderzoek doet naar globalisering, migratie, tolerantie, consumentisme, beurs- en mediahypes en nog veel meer moderns.

Hans Goedkoop (1963) is historicus. Hij promoveerde op de biografie van Herman Heijermans en schreef essays over literatuur. Hij presenteert het televisieprogramma Andere Tijden en bedacht het concept voor de tv-serie De Gouden Eeuw.

Kees Zandvliet (1953) is historicus en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde op de cartografische dimensie van de wereld overzee. Hij maakte voor het Amsterdam Museum de tentoonstelling De Gouden Eeuw.

Hans Goedkoop en Kees Zandvliet,
De Gouden Eeuw. De proeftuin van onze wereld,

Uitgeversmaatschappij Walburg Pers,
ISBN 978.90.5730.880.2, prijs € 29,95 – 192 pagina’s.

Verschijnt ook in het Engels, The Dutch Golden Age ISBN 978.90.5730.890.1, prijs € 29,95

Schrijf je in voor TOEN!