Graf Willem van Oranje blijft gesloten

De graftombe van Willem van Oranje in Delft gaat niet open voor een reconstructie van de moord op de vader des vaderlands.De graftombe van Willem van Oranje in Delft gaat niet open voor een reconstructie van de moord op de vader des vaderlands. Burgemeester Bas Verkerk wil het bedrijf Delft Forensics geen toestemming geven de stoffelijke resten te onderzoeken.

In een brief schrijft Verkerk, die sleutelbewaarder van de tombe is, dat hij het onderzoek ‘geen goed idee’ vindt. Via het onderzoek wordt geprobeerd nieuwe informatie te achterhalen over de historische moord uit 1584. Door de graftombe te openen, kan bekeken worden hoe lang Willem van Oranje was. Vroeger werd die informatie niet goed geadministreerd.

Delft Forensics zegt tegen Omroep West vreselijk te balen van het besluit van de sleutelbewaarder die niet bereikbaar is voor commentaar vanwege verblijf in het buitenland. Het bedrijf vreest dat er door het besluit nooit een goed beeld kan worden gemaakt van de moord.

Behalve deze tegenvaller is er ook vertraging bij een onderzoek van Museum het Prinsenhof waar de moord is gepleegd. Dat onderzoek is uitbesteed aan een bouwhistoricus, maar die is al een half jaar bezig om tot een eindconclusie te komen. ‘Dat is langer dan gepland’, laat Delft Forensics weten. Het bedrijf verwacht nu pas eind dit jaar met een complete eindrapportage te komen over de moord.

Bron: Westonline.nl

Eerdere nieuwsberichten over het onderzoek naar de moord op Willem van Oranje
Ophef om openen graf van Oranje (Historiën, 5 aug. 2009)
Onderzoek moord Willem van Oranje (Historiën 11 juli 2009)
‘Lichaam Willem van Oranje opgraven’ (Historiën 10 juli 2009)
Schietproeven op plaats moord Willem van Oranje (Historiën, 25 maart 2009)

Meer op Historiën over Willem van Oranje
Willem van Oranje
10 juli: Sterfdag Willem van Oranje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!