Groot-Nederland & Groot-Colombia 1815-1830

Een paar jaar lang was Nederland een groot land. Groter dan nu in de 21 e eeuw. Het Koninkrijk der Verenigde Nederlanden bestond uit het huidige Nederland, België en Luxemburg. Dit Groot-Nederland had contacten met Groot-Colombia.
groot-nederland en groot-colombiaHet ontstaan van het Koninkrijk der Verenigde Nederlanden was niet het gevolg van militaire veroveringsdrang maar als uitkomst van een politieke deal tussen de grote Europese mogendheden. Op voorspraak van Engeland kwam er na de Napoleontische oorlogen een grote staat ten noorden van Frankrijk. De staatsvorm lag voor de hand: een monarchie. De Oranjes waren gevlucht als stadhouders. Als koning kwam Willem I aan het hoofd van de regering te staan van Groot-Nederland.

Groot-Nederland is geen historisch begrip. Het is een naam die Sytze van der Veen geeft als tegenhanger van Groot Colombia. Ook deze staat was slechts anderhalf decennium historische werkelijkheid. De betrekkingen tussen de twee staten zijn het onderwerp van Groot-Nederland & Groot-Colombia 1815-1830, De droom van Willem I.

Groot-Colombia

De ontstaansgeschiedenis van Groot-Colombia was juist niet het gevolg van overleg aan de vergadertafel. Het was een gevolg van strijd tegen de Spaanse koloniale macht. Wat opvalt is dat die strijd in Zuid-Amerika, de Nieuwe Wereld, vooral gevoerd wordt in de Oude Wereld, Europa. Niet alleen Spanje maar ook andere landen namen een standpunt in. Over een ding waren ze het eens: op een republiek zaten ze niet te wachten. Alleen liberale geesten in Europa waren er wel enthousiast over. Weerzin tegen een staatsvorm was nog geen reden om “Spanje bij te staan in de herovering van zijn koloniën.” Aangezien Spanje alleen het verzet niet kon breken ontstond Groot-Colombia. Die staat was de schepping van Bolívar die de opstandelingen had verenigd. “Evenals Groot-Nederland had Groot-Colombia de vorm van een eenheidsstaat en evenals. Willem I zag Bolívar zich geplaatst voor de taak de heterogene componenten van zijn schepping te versmelten tot een geheel.”

Overzeese escapade van koning Willem I

De levensduur van de landen, zo’n 15 jaar, zegt genoeg. Het werd geen succes. Wat interessant is, is wat er gebeurde tijdens het bestaan van de landen. Zo was openlijke erkenning van de republiek in Zuid-Amerika door Nederland uitgesloten. Erkenning zou de verhoudingen tussen de Europese landen verder verstoren. Maar Willem I zag wel economische kansen. Curaçao kon een knooppunt worden in het handelsverkeer en dat wilde hij stimuleren. “Zijn overzeese escapade was het meest avontuurlijke aspect van zijn buitenlandse politiek.”

Geschiedenis Zuid-Amerika

De overeenkomsten tussen beide staten maken het onderwerp van het boek bijna vanzelfsprekend. De gebeurtenissen in beide landen zijn in hoofdstukken gescheiden maar lopen desondanks mooi in elkaar over. Van der Veen legt de nadruk op de Zuid-Amerikaanse situatie. Een voor mij redelijk onbekende geschiedenis. En ik denk voor vele Nederlanders. Groot-Nederland & Groot-Colombia 1815-1830 heeft daar op een boeiende manier verandering in gebracht. Zeker door de link te leggen met ons land. Daarnaast let Van der Veen erop –of zo oogt het in ieder geval- om niet te strooien met namen. Degenen die genoemd worden krijgen allen een gezicht. Met een beschrijving maar ook visueel. Het boek staat vol illustraties: vooral van personen maar ook van taferelen uit Groot-Colombia. De vormgeving is mede door de zwartwit afbeeldingen zeer smaakvol.

Sytze van der Veen

Groot-Nederland & Groot-Colombia 1815-1830, De droom van Willem I

(Hilversum 2015)
ISBN 978 90 8704 545

Uitgeverij Verloren
Bestel hier Groot-Nederland & Groot-Colombia.

[bol_product_links block_id=”bol_58a8c447c300e_selected-products” products=”9200000046611310″ name=”Groot-Nederland” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FF9C38″ border_color=”D21C00″ width=”200″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

Leon Mijderwijk

Leon Mijderwijk (1975) studeerde voor Leraar Geschiedenis 2e graads aan de HU en deeltijd Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Zijn aandacht gaat uit naar de vroege middeleeuwen, in het bijzonder van Engeland. Hij schreef artikelen en recensies voor Westerheem, Archeologie Magazine, So British & Irish, Muntkoerier en Filatelie. Leon is redactiemedewerker van het Detectormagazine en Historiën-redacteur. Hij onderhoudt contact met diverse uitgeverijen, archeologen en historici.

More Posts

Schrijf je in voor TOEN!