‘Hello, I am Johnny Cash’

Johnny Cash is zonder twijfel een van de bekendste countryzangers van de wereld. Cash’ eigen countrystijl, zwarte kleding en optredens in gevangenissen maken de inmiddels overleden muzikant onsterfelijk. 

Johnny Cash stond bekend als 'The Man in Black', omdat hij bijna altiijd zwarrte kleding droeg tijdens zijn optredens. Bron: Wikipedia

Johnny Cash stond bekend als ‘The Man in Black’, omdat hij bijna altiijd zwarte kleding droeg tijdens zijn optredens. Bron: Wikipedia

Hello I am Johnny Cash

‘Hello, I am Johnny Cash!’  Zo introduceerde de befaamde Amerikaanse Countryzanger en songwriter Johnny Cash zichzelf tijdens zijn befaamde optreden in de beruchte gevangenis Folsom State Prison. Deze gevangenis werd beroemd door het nummer Folsom Prison Blues van Johnny Cash en zijn optredens daar. Bovendien diende de Folsom State Prison ook als een van de locaties voor de film ‘I walk the line’,  waarin het leven van Johnny Cash werd verfilmd. Deze film werd vernoemd naar zijn eerste grote hit en de hoofdrollen werden gespeeld door Joaquin Phoenix en Reese Witherspoon, die de rol van June Carter Cash speelde. Voor deze rol ontving Reese Witherspoon een Oscar.

Jeugd

Johnny Cash werd op 26 februari 1932 geboren in Kingsland te Arkansas als  John R. Cash en groeide op in een eenvoudig gezin van hardwerkende katoenplukkers. Hij was de tweede zoon uit een gezin van 7 kinderen. De tragische dood als gevolg van een ongeluk bij een molen van zijn twee jaar oudere broer Jack op 12 jarige leeftijd en de overstroming in 1937, maakten een onuitwisbare indruk op Johnny Cash.  Op 12 jarige leeftijd schreef Johnny Cash al zijn eerste liedjes, waarbij hij geïnspireerd werd door de Countrymuziek die hij op de radio hoorde.

Johnny and June

Johnny Cash trouwde in 1954  na  afloop van zijn diensttijd in Duitsland met Vivian Liberto van wie hij in 1966 scheidde en trouwde in 1968 met June Carter. Uit het huwelijk met Vivian Liberto werden vier dochters geboren en uit het huwelijk met June Carter een zoon. Net zoals Johnny was June ook bekend als zangeres en songwriter. Zij was verder vooral bekend door de befaamde Countryfamilie ‘The Carter Family’, waarvan zij met haar moeder Maybelle en zussen Helen en Anita deel uitmaakte. Behalve zangeres was June ook een veelzijdig muzikante, die gitaar, banjo en autoharp bespeelde. In 1967 en 1970 wonnen June en Johnny een Grammy Award in de categorie ‘Best Country and Western Performance Duet, Trio or Group’ voor de nummers Jackson en If I were a Carpenter.

Johnny en June, 1969 (bron: Wikimedia)

Johnny en June, 1969 (bron: Wikimedia)

Eigen sound

Karakteristiek voor Johnny Cash waren zijn diepe bariton stem, de geheel eigen sound van zijn slaggitaar en zwarte kleding waardoor hij bekend werd als The Man in Black. In de gelijknamige song waarin Johnny zijn maatschappelijke betrokkenheid en Christelijke geloof ten uitdrukking bracht, bezong Johnny waarom hij altijd in het zwart gekleed ging. Voor zijn grote doorbraak had Johnny  allerlei banen, onder andere als vertegenwoordiger in huishoudelijke artikelen, om de kost te verdienen voor zijn gezin. In de avonduren speelde Johnny Cash in een trio met Luther Perkins en Marshall Grant. Het trio, dat later de naam The Tennessee Two kreeg,  deed in 1955 auditie bij Sun Records, maar werd herhaaldelijke keren afgewezen. In 1960 kwam drummer Bill Holland het trio versterken. Uiteindelijk zou Johnny Cash doorbreken met het nummer Hey Porter, gevolgd door Folsom Prison Blues en I walk the line. Dit nummer stond zes weken lang op nummer één in de Country top five en later in de Pop top 20 en zou de grote doorbraak betekenen voor Johnny Cash.

Het album Folsom Blues (bron: Wikimedia)

Het album Folsom Prison Blues (bron: Wikimedia)

Carrière

In 1957 verscheen zijn eerste LP “Johnny Cash with his Hot en Blue Guitar”. Andere bekende nummers van Johnny Cash waren onder andere: Ring of fire, A thing called love, Orange blossom special, A boy named Sue, Man in black en Jackson dat hij samen zong met zijn vrouw June. In 1969 kreeg hij een eigen televisieshow ‘The Johnny Cash show’ en werkte hij ook mee aan het album ‘Nashville Skyline’ van Bob Dylan, op wiens muziek hij een grote invloed had. Verder had Johnny Cash veel muzikale invloed op U2 en Nick Cave.  In 1980 werd Johnny Cash als de jongste artiest bijgezet in de Rock and Roll Hall of Fame. Samen met zijn muzikale collega’s Waylon Jennings, Willie Nelson en Kris Kristofferson richtte Johnny in 1985  de gelegenheidsformatie ‘The Highwaymen’  op. Hun eerste nummer Highwayman en het gelijknamige album werden beiden een groot succes. In 1990 werd de tweede CD Highwayman 2 uitgebracht en in 1995 hun laatste album The road goes on forever. In 2002 nam Johnny Cash de videoclip op bij het nummer Hurt (dat oorspronkelijk werd geschreven en uitgevoerd door Trent Reznor – Nine Inch Nails op ‘The downward Spiral’)  en deze clip werd zelfs genomineerd voor een MTV Video Music Award. Johnny Cash had toen al een zwakke gezondheid en oogde breekbaar, maar maakte desondanks nog steeds een markante indruk.

Drugs en alcohol

'I walk the line' was een van Johnny's grootste hits. Het nummer werd destijds op single uitgebracht. Bron: Wikipedia

‘I walk the line’ was een van Johnny’s grootste hits. Het nummer werd destijds op single uitgebracht. Bron: Wikipedia

Het leven van Johnny Cash ging niet bepaald over rozen en werd behalve successen ook gekenmerkt door drugs en alcoholverslaving, die mede veroorzaakt werden door de druk van het lange en vele toeren.  Ook zat hij meerdere keren in de gevangenis vanwege openbare dronkenschap en het smokkelen van illegale amfetaminen naar El Paso in Mexico.  Zijn huwelijk met Vivian Liberto liep mede door zijn verslaving op de klippen. Zijn tweede echtgenote June Carter en haar familie hielpen Johnny  om van zijn verslavingen af te komen. Het Christelijke geloof speelde een grote rol in het leven van Johnny Cash, die opgroeide in een Christelijk gezin, waarin behalve het geloof ook muziek een belangrijke rol speelde. In 1975 verscheen zijn  autobiografie ‘Man in Black’  waarin Johnny openhartig over zijn turbulente leven en latere bekering schreef.  De Nederlandse uitgave van deze biografie  verscheen in 1976 bij uitgeverij Kok onder de titel ‘Johnny Cash persoonlijk.’ Behalve deze autobiografie schreef Johnny Cash ook de roman ‘The man in white’ waarin hij  het verhaal vertelde van Saulus van Tarsus, die later bekend werd als de apostel Paulus.

Andere activiteiten

Johnny Cash was behalve zanger, songwriter, gitarist, schrijver ook actief als acteur. Hij speelde gastrollen in de televisieseries Columbo en Het kleine huis op de prairie. Maar zijn grootste bekendheid kreeg hij wel als countryzanger. Johnny Cash en zijn echtgenote June waren behalve op muzikaal gebied, ook zeer actief  en betrokken op maatschappelijk vlak. Behalve regelmatige optredens in gevangenissen, maakte het echtpaar zich ook sterk voor de rechten van gevangenen en de Indianen. Sinds 1972 was Johnny Cash ook te gast bij alle Amerikaanse presidenten en voor de 200ste verjaardag van de Verenigde Staten schreef hij ‘Ragged Old Flag’. Bekende optredens van Johnny Cash in gevangenissen waren wel zijn optredens in de beruchte gevangenissen Folsom Prison en San Quentin, waarvan ook live LP’s  werden gemaakt. De songs Folsom Prison Blues en San Quentin werden wereldberoemd. De Nederlandse vertaling van San Quentin  ‘Veenhuizen’ door de zanger Alias Berger werd in 1975 een grote hit in Nederland.

June Carter Cash overleed op mei 2003 en Johnny Cash overleed 4 maanden later op 12 september 2003 aan complicaties van diabetes. Zijn toen al zwakke gezondheid ging na de dood van June hard achteruit.  Hij liet een indrukwekkende muzikale erfenis achter en zou de geschiedenis ingaan als een van de meest invloedrijkste Country zangers ooit.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=1zgja26eNeY[/youtube]

Literatuur

 

Cash, Johnny, Johnny Cash persoonlijk (Kampen 1976)

[bol_product_links block_id=”bol_57812dafe84b8_selected-products” products=”9200000028610920,1000004003015082,1000004000038139,1000004003231542,1000004013638462,9200000045591064″ name=”Johnny Cash” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FF8E1C” border_color=”D2D2D2″ width=”600″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!