Herdenkingsavond bombardement Rotterdam

Het is 75 geleden dat Rotterdam werd gebombardeerd. In 2015 leven we precies 70 jaar in vrijheid. Dit is de aanleiding voor een bijzondere herdenking. Dit jaar is er een bijzondere bijeenkomst met (inter)nationale denkers en dichters, op de vooravond van de 75ste herdenking van het bombardement.

Essays

De afgelopen jaren heeft de Initiatiefgroep 14 mei jaarlijks een essay gepubliceerd om aandacht te geven aan de herdenking van het bombardement. De essayisten waren journalist Henk Hofland, filosofe Tina Rahimy, schrijfsterNelleke Noordervliet, socioloog Willem Schinkel, schrijver Marcel Möring en politica/programmamaaksterNaïma Azough. Vrijwel alle schrijvers van de essays hebben de uitnodiging aangenomen om met elkaar in debat te gaan over de toekomst van het herdenken.

In de essays wordt verwezen naar vragen die verbindend zijn voor verleden en toekomst. Is Rotterdam bijvoorbeeld door de voortvarende wederopbouw haar geheugen verloren? En als dit zo is, is het dan soms beter om te vergeten in plaats van te herdenken? Hoe maken we van een exclusieve herdenkingsgemeenschap een inclusieve herinneringsgemeenschap, in een stad met ruim 170 nationaliteiten? Want hoe gaat de komende generatie Rotterdammers, die niet zelf het bombardement meemaakten, het herdenken in de toekomst vorm geven? Ook burgemeester Ahmed Aboutaleb is aanwezig om zich te buigen over deze vragen.

Datum:

woensdag 13 mei 2015

Aanvang:

20.15 uur (vanaf 19.30 uur zaal open)

Locatie:

Kriterion, Groot Handelsgebouw (Stationsplein 45)

Entree:

Gratis, aanmelden verplicht via deze website

Dit artikel is tot stand gekomen met dank aan onze collega’s van Kennislink

Denise Parengkuan

Denise Parengkuan (1991) studeerde Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en Internationale Betrekkingen in Historisch Perspectief aan de Universiteit Utrecht. Ze is gespecialiseerd in Amerikaanse en internationale geschiedenis. Daarnaast heeft ze sinds kort haar eigen tekstbureau 'Talent voor Teksten'. Voor vragen/opmerkingen kunt u haar altijd bereiken op info@talentvoorteksten.com.

More Posts - Website

Schrijf je in voor TOEN!