Het bezeten Witte Huis…

Zin om te griezelen? Dan is een bezoekje aan het Witte Huis in Washington misschien een idee. De ambtswoning van de president zou een van de meest spookachtige plekken in de Verenigde Staten zijn. Koningin Wilhelmina ondervond het in 1942 aan den lijve…

Klop… klop…

Koningin Wilhelmina. Bron: wikicommons

Koningin Wilhelmina. Bron: wikicommons

De Nederlandse vorstin bracht tijdens de Tweede Wereldoorlog een bezoek aan het Witte Huis voor een ontmoeting met president Roosevelt. Maar van een fijn nachtje logeren in de beroemde woning aan Pennsylvania Avenue kwam weinig terecht. Vroeg in de avond trok de koningin zich terug in haar appartement om nog wat te lezen. Plots werd er aan de deur geklopt. Wilhelmina deed open en stond oog in oog met een nogal ouderwets uitziende, boomlange man met een baard. De verschijning droeg ook een hoge hoed. Het was niemand minder dan de in 1865 vermoorde president Lincoln!

Maar voordat het tweetal een woord had uitgewisseld was ‘Lincoln’s geest’ alweer verdwenen. Wat er daarna gebeurde is bijna net zo’n mysterie als de gebeurtenis zelf. Het verhaal gaat dat de normaal zo standvastige vorstin zo schrok dat ze flauwviel. Een andere versie is dat Wilhelmina de verschijning vaag herkende, maar pas na een slapeloze nacht besefte wie haar een bezoekje had gebracht.

Lincoln’s voorspellende gaven

Interessant genoeg schijnt president Lincoln tijdens zijn leven al te hebben beschikt over paranormale gaven. De legende gaat dat de president vlak voor zijn dood vertelde te hebben gedroomd dat hij zichzelf opgebaard zag liggen in het Witte Huis.

Before me was a catafalque, on which rested a corpse wrapped in funeral vestments. Around it were stationed soldiers who were acting as guards; and there was a throng of people, gazing mournfully upon the corpse, whose face was covered, others weeping pitifully. ‘Who is dead in the White House?’ I demanded of one of the soldiers, ‘The President,’ was his answer; ‘he was killed by an assassin.
– President Lincoln over zijn droom

Het schijnt dat Lincoln’s weduwe, Mary Todd, mediums inschakelde om in contact te blijven met de geest van haar overleden man. De plek waar Lincoln het vaakst zou verschijnen is zijn werkkamer. Deze is later omgebouwd tot een slaapkamer waar talloze politici en vorsten, waaronder dus koningin Wilhelmina, hebben overnacht.

Mary Todd Lincoln met de ‘geest’ van haar overleden man. De foto bleek later nep te zijn. Bron: wikicommons

Mary Todd Lincoln met de ‘geest’ van haar overleden man. De foto bleek later nep te zijn. Bron: wikicommons

Churchill

Een bijzonder verhaal is afkomstig van de Britse premier Winston Churchill. De leider sliep tijdens de Tweede Wereldoorlog een keer in de Lincoln Bedroom. Na een warm bad liep hij naakt door de kamer, om plotseling Lincoln te zien staan bij de open haard. De staatsman werd echter niet van zijn stuk gebracht door de nogal opvallende ontmoeting. Prompt zei hij: “Good evening, Mr. President. You seem to have me at a disadvantage.” (Goedenavond meneer de President. Je treft mij op een ongemakkelijk moment).

Betrapt! De geest van president Lincoln?

Betrapt! De geest van president Lincoln?

Andere verschijningen

At four o’clock I was awakened by three distinct knocks on my bedroom door. I jumped up… no one there. Went out and looked up and down the hall… no one. Went back to bed after locking the doors and there were footsteps… Jumped up and looked and no one there! The damned place is haunted sure as shootin.

– President Truman

Al sinds de 18e eeuw bezorgen mysterieuze verschijningen in het Witte Huis de bewoners soms de schrik van hun leven. Lincoln staat er in elk geval niet alleen voor bij het spoken. Ook de 19e-eeuwse president Andrew Jackson en first ladies Dolly Madison en Abigail Adams schijnen te zijn gesignaleerd. Pas ook op voor een zwarte kat in de kelder van het Witte Huis: wanneer die gezien wordt staat er onheil voor de deur. Zo schijnt het beest te zijn opgedoken kort voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, de moord op John F. Kennedy en de economische crisis.

Het Witte Huis bestaat al sinds 1790. Niet zo gek dus dat het oude gebouw piept en kraakt aan alle kanten. Het zou een verklaring kunnen vormen voor de mysterieuze geluiden en ‘verschijningen’, maar dat neemt niet weg dat de verhalen zich blijven opstapelen. Zelfs Michelle Obama vertelde onlangs aan een groep kinderen, schijnbaar de ideale doelgroep voor een eng verhaal, dat haar familie soms wordt opgeschrikt uit hun slaap door vreemde geluiden uit de hal. En het wordt nog gekker: de First Lady heeft af en toe zelfs het idee dat iets in het holst van de nacht aan haar voeten zit te knabbelen!

Voor president Obama en zijn gezin belooft Halloween dus een spookachtig nachtje te worden…

20010408_98fa_625x1000

Bronnen

[bol_product_links block_id=”bol_544cd1d4e7129_selected-products” products=”1001004006498654,9200000013352745″ name=”World’s Most Haunted Places” sub_id=”” link_color=”E94C00″ subtitle_color=”E94C00″ pricetype_color=”000000″ price_color=”E94C00″ deliverytime_color=”C20318″ background_color=”FFDF80″ border_color=”E94C00″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Denise Parengkuan

Denise Parengkuan (1991) studeerde Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en Internationale Betrekkingen in Historisch Perspectief aan de Universiteit Utrecht. Ze is gespecialiseerd in Amerikaanse en internationale geschiedenis. Daarnaast heeft ze sinds kort haar eigen tekstbureau 'Talent voor Teksten'. Voor vragen/opmerkingen kunt u haar altijd bereiken op info@talentvoorteksten.com.

More Posts - Website

2 Reacties op Het bezeten Witte Huis…

Schrijf je in voor TOEN!