Het Bonnie en Clyde syndroom: Seksuele lust door criminaliteit

Historiën stond de hele maand oktober in het teken van de schandalige seks special. Hopelijk hebben jullie deze artikelen met interesse gelezen. Vandaag, 31 oktober, komt er een einde aan deze special. Maar niet voordat we nog even een griezelige seksuele aandoening aan de orde laten komen waar jullie misschien nog nooit van hebben gehoord: hybristophilia. Mensen met deze aandoening worden seksueel opgewonden van criminaliteit.

Seksuele lust voor criminelen

Hybristophilia is een lastig woord. Het is een combinatie van de Griekse woorden ‘hybris’ (overdreven trots/overmoed) en ‘philo’ (voorliefde). Wellicht is het makkelijker om deze aandoening aan te duiden als het ‘Bonnie en Clyde-syndroom’. Een criminele daad zoals moord, mishandeling of diefstal zorgt bij mensen met deze aandoening voor een seksuele kick. Zij uiten hun ‘liefde’ bijvoorbeeld naar personen in de gevangenis.  Denk bijvoorbeeld aan de bakken fanmail die seriemoordenaars als Charles Manson, Jeffrey Dahmer en Ted Bundy ontvingen terwijl ze achter de tralies zaten.

Seriemoordenaar Ted Bundy ontving dagelijks fanmail van tientallen vrouwen.. .(bron: Wikimedia)

Seriemoordenaar Ted Bundy ontving dagelijks fanmail van tientallen vrouwen.. .(bron: Wikimedia)

Het Bonnie en Clyde syndroom: verschillende vormen

Van de aandoening bestaan er verschillende vormen. Er is namelijk een onderscheid te maken tussen ‘passieve hybristophilia’ en ‘agressieve hybristophilia’. Bij de eerste vorm voelt men zich seksueel aangetrokken tot criminelen, maar er is niet de behoefte om crimineel gedrag te gaan vertonen.  In feite zijn dit een soort ‘gevangenisgroupies’ of ‘seriemoordenaar’ groupies! De tweede vorm van hybristophilia, de agressieve variant, is veel gevaarlijker. Wanneer hier sprake van is, zorgt de man/vrouw ervoor dat zijn of haar partner een criminele daad uitvoert om seksueel opgewonden te raken. Vandaar dat de aandoening soms wordt aangeduid als het Bonnie en Clyde-syndroom. Dit illustere liefdesduo moordde en kidnapte er begin jaren dertig op los. Bonnie hield van Clyde omdat hij een stoere crimineel was. Op 23 mei 1934 schoot de politie het koppel na een wilde achtervolging dood.

Bonnie en Clyde: Lust en liefde... (bron: Wikimedia)

Bonnie en Clyde: Lust en liefde… (bron: Wikimedia)

Aandoening bij vrouwen

Onderzoek heeft uitgewezen dat hybristophilia het vaakst voorkomt bij vrouwen. Vaak zijn het heel gewone vrouwen, zoals leraressen, en verpleegsters. Het boek Women Who Love Men Who Kill van journaliste Sheila Isenberg schept een beeld van dit soort vrouwen en probeert hun motieven te achterhalen. Vaak hebben zij bijvoorbeeld een relatie met een persoon die hen (seksueel) mishandeld. Isenberg interviewde tientallen van deze door een moordenaar geobsedeerde vrouwen. Ook sprak zij met politieagenten, psychiaters en psychologen.

Oorzaken

Maar hoe kan het toch dat sommige vrouwen ‘verliefd’ worden op een gevaarlijke seriemoordenaar? Psychologen noemen verschillende oorzaken. Onder andere vanwege de media-aandacht. Vrouwen zien moordenaars en verkrachters als ‘supermannelijk’ door de vreselijke daden die zij hebben begaan. De vrouwen die brieven schrijven aan gevangenen voelen bovendien een soort van macht. Zij leven immers in vrijheid, terwijl de crimineel in de cel zit. Hun ‘idool’ ontmoeten doen deze eigenaardige ‘groupies’ meestal dan ook niet.

Bronnen/lees ook:

https://www.youtube.com/watch?v=cIEO-KucFf4

[bol_product_links block_id=”bol_563512efae643_selected-products” products=”1001004000588446,1001004001624951″ name=”Bonnie en Clyde syndroom” sub_id=”” link_color=”D68F00″ subtitle_color=”D6982D” pricetype_color=”FF642B” price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFBD7A” border_color=”D27700″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Schrijf je in voor TOEN!