Het geheim van kamer 16

Sleutel kamer 16De vrede tussen Palestijnen en Israeliërs die in 1993 gesloten werd, is al lang weer voorbij. De kamer waar het vredesplan ontstond, bestaat nog wel. Een kijkje door het sleutelgatAmerican Colony HotelDecennia lang zat de poort naar vrede in het Midden-Oosten potdicht. Pas in 1993 waren Arafat en Rabin in staat om de deur naar een Israëlisch-Palestijns akkoord te openen.  De magische sleutel die daarvoor nodig was, werd uiteindelijk gevonden in hartje Jeruzalem. Niet in Madrid, Oslo of Washington lag de basis van het vredesproces, maar in het chique American Colony Hotel in Oost-Jeruzalem.

Geheime vredesonderhandelingen
In kamer 16 van dit voormalige Pasja-paleis vonden de allereerste geheime vredesonderhandelingen plaats tussen Palestijnse en Israëlische diplomaten. De hele operatie was zo geheim dat zelfs de eigenares van het hotel, de Britse barones Valentine Vester, pas na afloop vernam wat er zich had afgespeeld in het vertrek. Vester zei daarover: “De Noorse diplomaat Terje Larsen was degene die de gesprekken had georganiseerd. Het waren voorbereidende onderhandelingen om de zaak van de grond te tillen. Onze Zwitserse manager Kevin Kunz was de enige werknemer van het hotel die wist wat er gaande was in kamer 16. Hij moest de delegaties immers voorzien van voedsel en was verantwoordelijk voor de reiniging van de kamer. Nummer 16 is een van onze mooiste kamers, gelegen aan de binnenplaats van het hotel. Vele beroemdheden hebben er de nacht doorgebracht.”

Het historische vertrek ademt een Oriëntaalse sfeer. De Arabische ornamenten, het gewelfde plafond en het Oosterse serviesgoed geven het geheel een romantisch tintje. Niet voor niks werden in dit hotel talloze films opgenomen, waaronder Casablanca. Beroemdheden als John Le Carré, Graham Greene, Robert De Niro, Winston Churchill en Bob Dylan logeerden er natuurlijk niet zonder reden.

‘De poort naar vrede’
De oude sleutel van het vertrek is buiten-proportioneel groot en er hangt een label met nummer 16 aan. “De poort naar de vrede mag alleen geopend worden met een sleutel van enig kaliber” moeten de onderhandelaars gedacht hebben toen ze de kamer huurden. Hoewel sommige journalisten er hun twijfels over hebben, wordt algemeen aangenomen dat in deze kamer de vonk werd gecreëerd die later het vredesvuur van Oslo tot ontbranding zou brengen.
Sleutel kamer 16De bekende Palestijnse bestuurder en voormalig minister Faisal Husseini heeft dat later ook bevestigd. En Husseini kan het weten omdat hij aan het hoofd stond van de Palestijnse onderhandelingsdelegatie die in de kamer verbleef. Husseini was bovendien al jaren een persoonlijke vriend van eigenares Vester en bezocht het hotel regelmatig.
Pikant is dat Husseini’s familie vroeger eigenaar was van het complex. In 1896 verkocht de invloedrijke Husseini-clan het pand aan de voorouders van de huidige eigenaars van het American Colony Hotel. Husseini zei over de vredesbesprekingen het volgende: “Ten tijde van de onderhandelingen in kamer 16 zagen veel mensen ons het vertrek binnengaan, maar niemand lette erop. De gasten wisten dan ook niet waarover we discussieerden. In dit bijzondere hotel gebeurt zoiets wel vaker. Het is een ideale plaatsvoor geheime gesprekken en onderhandelingen.”

Populaire ontmoetingsplaats
Daarmee heeft Husseini niks te veel gezegd. Het American Colony Hotel Staat immers al vanaf het begin van de twintigste eeuw bekend als een geheime ontmoetingsplaats voor soldaten, acteurs, journalisten en spionnen. Gedurende de Intifada (Palestijnse opstand) in de bezette gebieden, werd het hotel vaak gekscherend ‘de perszaal van de PLO’ genoemd vanwege al de Palestijnse politici en verslaggevers die er kwamen. Maar ook de Israëlische geheime dienst, Mossad, spookt er naar verluidt rond. Vandaar ook dat veel Palestijnen er niet zo happig op zijn om het hotel te bezoeken.

American Colony the roomIn het politiek zeer woelige en instabiele Jeruzalem wordt het American Colony Hotel vaak beschouwd als een soort niemandsland waar de vijandige partijen elkaar ongestraft kunnen spreken en bespieden. Het liefst zou de Palestijnse Autoriteit het nabij gelegen Orient House uitroepen als officieel regeringscentrum maar Israel verbiedt dat omdat het elke Palestijnse claim op Jeruzalem verwerpt. Daarom wijkt de PNA voor gesprekken met buitenlandse regeringsleiders en officiële gelegenheden vaak uit naar het American Colony Hotel.

Het American Colony Hotel bewijst dat er in honderd jaar op politiek vlak weinig is veranderd in Jeruzalem. Aan het begin van de twintigste eeuw was het ook al een spionnenbolwerk en politiek ontmoetingscentrum. Na de bezetting van Jeruzalem door de Britten in 1917 kwamen de wereldberoemde auteurs annex geheim agenten Gertrude Bell en Lawrence of Arabia hier al samen met het hoofd van de Britse troepen generaal Allenby.

Het zal geen toeval zijn dat het American Colony Hotel een drie-sterrenhotel is. Een meesterspion als James Bond zat ook nooit in een sjofel motel. Geheimen ontfutselen doe je bij de jetset. Champagne in een chic restaurant maakt de tongen een stuk losser dan lauwe koffie in een achteraf-bar.

http://www.americancolony.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!