Het laatste koninkrijk. Historische avonturenroman

Bernard Cornwells historische roman Het laatste koninkrijk is het eerste deel in de Saxon series, over de strijd tussen Vikingen en Angelsaksen in Engeland. Bernard Cornwell is de beste en meest succesvolle schrijver van historische romans in het Engelse taalgebied (quote Washington Post) en in Nederland vooral bekend door de verfilming van zijn Sharpe-boeken.

Angelsaksen en Vikingen

Het laatste koninkrijk is het eerste van een reeks boeken over het Engeland van de negende eeuw, over de strijd tussen Angelsaksen en Vikingen, tussen christenen en heidenen. Cornwell schrijft met vaart en humor. Hij verbindt psychologische overtuigingskracht aan historische precisie.

“En toen zagen we ze. Drie schepen. In mijn herinnering kwamen ze uit een mistbank gegleden… Ze waren prachtig… Die zomerdag zo lang geleden had ik het gevoel dat de drie schepen op het water dansten … ‘Dat duivelsgebroed,’ gromde mijn vader. Hij was niet bepaald een goed christen, maar hij was op dat moment bang genoeg om een kruis te slaan.”

Hier spreekt Uhtred, heer van Bebbanburg, de hoofdpersoon van dit boek dat zich afspeelt in het door de Vikingen belaagde en bezette Noord-Engeland.

Alfred de Grote

Als weesjongen van tien jaar wordt hij gevangengenomen en geadopteerd door een Viking. Maar door zijn afkomst blijft hij onlosmakelijk verbonden met Alfred de Grote, de koning van Wessex, het enige Engelse rijk dat niet door de Vikingen is onderworpen.

Het lot wil dat hij in een veroveringsslag aan de Engelse zijde terechtkomt, en zich daar vestigt. Zijn huwelijk versterkt zijn band met Wessex en de christelijke koning Alfred de Grote. Deze Alfred houdt niet van de heiden Uhtred, maar maakt gretig gebruikt van diens kennis van het vijandelijke kamp. De aanvallen van de Vikingen houden aan en in het tumult van de oorlog verliest Uhtred vrouw en kind. Hij komt oog in oog te staan met de belangrijkste en huiveringwekkendste van de Viking-hoofdmannen, en wordt zich bewust van zijn werkelijke trouw en toewijding.

Lees hier de recensie over Het laatste koninkrijk.

Bernard Cornwell,
Het laatste koninkrijk. Historische avonturenroman,

Uitgeversmaatschappij Walburg Pers,
ISBN 978.90.5730.884.0, prijs € 19,95 – 352 pagina’s.

[bol_product_links block_id=”bol_564760a0b8263_selected-products” products=”9200000005426666,9200000012831853″ name=”Het laatste koninkrijk” sub_id=”Bernard Cornwell” link_color=”D68F00″ subtitle_color=”D6982D” pricetype_color=”FF642B” price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFBD7A” border_color=”D27700″ width=”400″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Schrijf je in voor TOEN!