Het Lange Voorhout verdient een documentaire!

Koningin Wilhelmina dronk er koffie, het Haags Hopje is er ontstaan, de Gouden Koets komt er ieder jaar voorbij….Het Lange Voorhout!

Een van de bekendste lanen van Den Haag is met zijn rijke historie en huidige functie een hoofdrol in een documentaire waard. Tialda Bottema (bekend van TV West) is een crowdfunding-campagne gestart om geld in te zamelen om de film te maken. Als er genoeg budget is dan is de documentaire aan het eind van dit jaar te zien op TV West.

In de documentaire neemt Tialda Bottema je mee op een rondje Lange Voorhout. Onderweg kom je meer te weten over de geschiedenis van deze prachtige laan. Tialda bezoekt historische gebouwen en bewoners en bekende Nederlanders vertellen over hun bijzondere plek aan het Voorhout. Verhalen van vroeger én van nu.

Alexandrine Tinne

Presentatrice Tialda Bottema: ‘’Toen ik het boek Het Lange Voorhout vond in een 2e handswinkel, begon het te borrelen. Wat zit er allemaal voor geschiedenis achter de statige panden? Wie woonde er? Zo kwam ik bijvoorbeeld te weten dat op nummer 32 Alexandrine Tinne woonde. De eerste vrouwelijke ontdekkingsreiziger. Zij trok met 102 kamelen bepakt met koffers vol dure jurken en servies door Afrika. Wat een vrouw moet dat zijn geweest! Maar ook over wat er nu allemaal gebeurt is genoeg te vertellen. Het Voorhout is nog steeds een culturele en politieke ader. De documentaire wordt zeker ook leuk voor Hagenaars die denken alles al te weten’’.

Crowdfunding

In augustus starten de opnames. Het kost veel geld om met een heel team 70 minuten film te maken. Tialda kan alle steun dus goed gebruiken. Mede dankzij de hulp van het publiek is hopelijk aan het eind van dit jaar de documentaire te zien op TV West. En misschien daarna wel op landelijke televisie bij de NPO. Vind jij ook dat het Lange Voorhout een documentaire verdient? Help Tialda mee die te maken en steun haar crowdfunding-campagne door te doneren op: www.hetlangevoorhout.nl. Het streefbedrag is €5000. En goed om te weten: een donatie is belastingaftrekbaar.

Het Haags Productiebedrijf produceert de documentaire. Mede-eigenaar Tialda Bottema presenteert de documentaire. Eerder maakte zij voor TV West de populaire serie Den Haag viert het Koninkrijk en de documentaire Tjeerd.

Het Lange Voorhout in 1689.

Het Lange Voorhout in 1689.

Schrijf je in voor TOEN!