Het moord-café van Jack the Ripper

In de Londense wijk Whitechapel staat nog steeds het café waar ’s werelds beroemdste seriemoordenaar, Jack the Ripper, twee van zijn slachtoffers oppikte. Zelfs de naam van de kroeg is nog steeds hetzelfde.

The Ten Bells. Foto: P. Prillevitz

In de Londense wijk Whitechapel staat nog steeds het café waar ’s werelds beroemdste seriemoordenaar, Jack the Ripper, twee van zijn slachtoffers oppikte. Zelfs de naam van de kroeg is nog steeds hetzelfde. Dit in Victoriaanse stijl opgetrokken café heet al zeker sinds het einde van de 19e eeuw The Ten Bells. Alleen tussen 1976 en 1988 droeg het een andere naam. In 1976 werd de kroeg  namelijk vernoemd naar haar beruchtste klant en ging The Jack the Ripper heten. In die tijd waren er in het café allerlei herinneringen aan en verwijzingen naar de Ripper te zien. Dat riep echter weerstand op. Veel Londenaren wilden niet dat een vrouwenmoordenaar op zo’n ludieke en frivole manier herdacht werd. Na een jarenlange campagne ging de brouwerij die eigenaar was van het pand overstag en het café kreeg weer zijn oorspronkelijke naam terug: The Ten Bells. Bezoekers van Londen kunnen er vandaag de dag gewoon een Lager Beer of Guinness bestellen.

Voor wie niet genoeg van Jack The Ripper kan krijgen is er momenteel ook een unieke tentoonstelling in het Londense In Docklands Museum, waar enkele authentieke brieven van de beruchte seriekiller te zien zijn samen met originele politierapporten over de zaak en andere herinneringen aan the ripper. Voor mensen die de historische plaatsen van delict zelf willen aanschouwen zijn er dagelijks Jack the Ripper-excursies in East End/ Whitechapel.

Jack 3Het Ten Bells-café is gelegen op de hoek van Commercial Street en Fournier Street. Niet ver van het Ten Bells-café staat nog een ander gebouw dat de beruchte Londense seriekiller gezien moet hebben toen hij hier op jacht was naar zijn slachtoffers. De mooie lelie-blanke Christ Church Spietalfields  ligt vlak naast het beruchte Ten Bells café waar the ripper vaak kwam. Vlakbij dit gebouw werd een van Jack’s slachtoffers gevonden, badend in het bloed. Iets verder hier vandaan staat ook de paarden-drinkbak waar de seriekiller vermoedelijk zijn bebloede handen in heeft afgewassen na een zoveelste moord. Tegenwoordig wordt het stenen geval gebruikt als bloembak.

Hell Hole
Hoewel er sinds het einde van de 19e eeuw veel is veranderd in Whitechapel omdat talloze huizen werden gesloopt of gebombardeerd, zijn de plaatsnamen en de ruimtelijke opzet van de wijk  nog grotendeels in tact gebleven. De sfeer in East End/ Whitechapel is echter sterk veranderd sinds de tijd van Jack The Ripper. Toentertijd was er veel ellende in de wijk. Armoede en ziektes waren alom tegenwoordig en de buurt zag er uitermate grauw, somber en vies uit. Volgens velen was het een echt Hell Hole. De Britse schrijver Charles Dickens noemde het een ‘duistere jungle’ en de Franse tekenaar Gustave Doré maakte er tijdens zijn bezoek aan Londen deprimerende tekeningen van.

Tegenwoordig is Whitechapel veranderd in een hippe wijk waar yuppies, studenten en jongeren naar trendy cafés gaan. De Ten Bells is daar een voorbeeld van. Hoewel het groezelige café met zijn afgebladderde verf en graffiti op de muren precies voldoet aan het beeld van een moordenaars-café is het publiek binnen juist erg vrolijk, relaxed, werelds en modern. Er wordt hippe muziek gedraaid en de sfeer is ontspannen. Veel van het originele interieur uit de tijd van Jack The Ripper is echter niet meer aanwezig. Het meeste is tijdens verschillende renovaties verwijderd. Alleen de betegeling is nog authentiek.

Jack 3Op de plaats waar de Ten Bells kroeg zich bevindt, staat al sinds 1753 een herberg. De naam Ten Bells heeft de kroeg  te danken aan de langdurige strijd die de plaatselijke Christ Church voerde met de St. Brides Fleet Street kerk om het beste stel klokken te verkrijgen. Toen de Christ Church in 1714 gebouwd werd, had de kerk slechts één klok. De naam van de kroeg verwijst naar de tijd dat de wijk vierde dat de kerk haar tiende klok kreeg. Tegenwoordig hangen er zelfs twaalf klokken in het gebedshuis.

In de grote Hollywood-productie From Hell met steracteur Johnny Depp in de hoofdrol komt de Ten Bells-kroeg ook voor. De regisseurs hebben echter niet op locatie in Londen gefilmd. Ze kozen ervoor om de film in Praag op te nemen. In de Tsjechische hoofdstad werd ook de gehele buurt waar de moorden plaatsvonden op ware grote nagebouwd. Zelfs de Ten Bells-kroeg werd waarheidsgetrouw gekopieerd. Jack the Ripper zou er zich thuis hebben gevoeld.

http://www.museumindocklands.org.uk
http://www.globetrips.com/London/Jack-The-Ripper-Walking-Tour

1 Reactie op Het moord-café van Jack the Ripper

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!