Het oude Nabije Oosten

In maart 2013 verschijnt bij Uitgeversmaatschappij Walburg Pers te Zutphen het boek Het oude Nabije Oosten, Een paradijs voor verzamelaars en wetenschappers van Lucas Petit.
Petit is conservator van de collectie oude Nabije Oosten van het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden. Het rijk geïllustreerde boek vertelt een boeiend verhaal over duizenden jaren oude voorwerpen, door wie en waarom ze werden gevonden, hoe ze in het museum terecht kwamen en wat hun invloed is op de moderne samenleving.

Wat heeft een bronzen schild uit Iran te maken met het Nederlands koningshuis? En waarom bezit het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden een graf uit Jericho? Het oude Nabije Oosten vormt een onzichtbaar en soms weinig gewaardeerd fundament van de Nederlandse samenleving. Ons schrift, ons belastingstelsel en het zestigtallig stelsel van onze klok hebben we bijvoorbeeld aan die oude beschavingen te danken. Lang geleden groeide er al een band tussen het Nabije Oosten en Nederland. Kruisvaarders reisden naar Jeruzalem, ontdekkingsreizigers bericht ten over intrigerende ruïnes en in de Gouden Eeuw stonden veel kabinetten vol ‘oosterse’ rariteiten.

Vanaf de vorige eeuw gingen ook wetenschappers zich interesseren voor deze invloedrijke, verloren beschavingen en dat leidde tot spectaculaire ontdekkingen. Dankzij al deze contacten bezit het Rijksmuseum van Oudheden een unieke verzameling archeologische voorwerpen: schatten uit een Syrische bergtempel, gouden oorringen uit Perzië en stenen reliëfs met vergeten koningen.

Lucas Petit (1973) is archeoloog en sinds 2010 werkzaam bij het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden.

Lucas Petit,
Het oude Nabije Oosten. Een paradijs voor verzamelaars en wetenschappers,

Uitgeversmaatschappij Walburg Pers,
ISBN 978.90.5730.833.8, prijs € 24,95 – 128 pagina’s.

Schrijf je in voor TOEN!