Historicus Cees Fasseur aangeklaagd

De familie van de voormalige kamerheer van koningin Juliana, Gerrie van Maasdijk, klaagt Cees Fasseur aan wegens smaad. In het vorig jaar verschenen boek van Fasseur komt Van Maasdijk er slecht vanaf.

Vorig jaar verscheen van de hand van historicus Cees Fasseur het boek Juliana en Bernhard, over het Nederlandse koninklijk paar. In het boek, dat dit jaar genomineerd was voor de Grote Geschiedenisprijs, wordt kamerheer Gerrie van Maasdijk in een slecht daglicht gezet. De schrijver schildert de voormalige vertrouweling van koningin Juliana af als een ‘onrustzaaier’ en ‘scheurmaker in het koninklijk huwelijk’. In 1950 kreeg Van Maasdijk ruzie met prins Bernhard en verviel in ongenade.

Deze week verscheen een boek over de coup die prins Bernhard in 1950 had willen plegen in Indonesië. Dit boek is grotendeels gebaseerd op de dagboeken van Gerrie van Maasdijk. De familie van Van Maasdijk klaagt Fasseur nu aan wegens smaad. Volgens hen blijkt uit de dagboeken dat Van Maasdijk een integer man was en begaan met de monarchie.

In een reactie zei Fasseur dat hij achter zijn woorden staat en dat ze wetenschappelijk onderbouwd zijn. Hij vindt het vreemd dat de familie nu pas, een jaar na het verschijnen van zijn boek, met deze beschuldigingen komt. Hij vermoedt dan ook dat het om een publiciteitsstunt gaat.

Bron: NOS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!